K dispozícii je 7126 podnikov.


Na česko-slovenských kuchárskych majstrovstvách si bronz „uvaril“ Peter Pikovský

Chuť, kreativita, zručnosť, sezónnosť, krásny vzhľad. To sú len niektoré z kritérií, ktoré musí spĺňať každé dobré jedlo. A obzvlášť to, čo má vyniesť svojho tvorcu medzi česko-slovenskú špičku.

PrimerbaAž 103 súťažiacich, z toho šesť desiatok českých a 43 slovenských kuchárov, bojovalo v predkolách súťaže Primerba Cup 2012, vyhlasovanej spoločnosťou Unilever ČR a SR. Vďaka takémuto záujmu sa toto podujatie stalo najväčšími kuchárskymi majstrovstvami, aké sa v týchto dvoch krajinách kedy organizovali. Do finále postúpila dvadsiatka kuchárov, po desiatich zo Slovenska i Česka. Finalisti sa stretli na Slovak Food Festivale počas posledného májového víkendu 2012, ktorý už tretí raz premenil plochu pod Bratislavským hradom na veľký piknik.

Jedlo na králičiu tému

Päťkrát počas dvoch dní zasadla porota pod vedením Milana Saháneka, šéfkuchára Unilever Food Solutions ČR a zároveň rozhodcu Svetovej federácie kuchárov za Česko, aby hodnotila prácu štvorice kuchárov. Hlavnou surovinou sa v tomto prvom ročníku stal chladený králik. Kuchári ale museli za dva a pol hodiny pripraviť okrem šiestich porcií hlavného jedla aj polievku. Skrátka, nech sa páči na obed! 
„Mňa osobne veľmi zaujímala práve polievka. Český i slovenský národ sú totiž odjakživa »polievkomilné«,“ povedal počas slávnostného vyhodnotenia šéfkuchár Unilever Food Solutions SR. Kapitán slovenského Gourmet klubu Jaroslav Ertl dodal, že v chuťovej komisii hodnotili najmä chuť, kreativitu, ale aj úspornosť a výťažnosť použitých surovín.
V posledných rokoch sa často skloňuje trend regionálnych kuchýň. Hostia im čoraz viac dávajú prednosť pred exotickými. „Preto je aj našim cieľom podpora používania lokálnych surovín v modernej českej a slovenskej gastronómii a všeobecné zvyšovanie jej úrovne. Radi by sme tradičné regionálne recepty z miestnych surovín preniesli i do bežných reštaurácií a pohostinstiev v regiónoch, kde tento trend upadá,“ vraví o motívoch organizovať takúto súťaž Milan Sahánek.

Pozerať sa na prsty

Porote nosili jedlá spoza chrbta, takže jej členovia nevedeli, ktoré navaril ten-ktorý kuchár zo súťažnej štvorice. Na ich prsty sa ale neustále pozerala technická komisia. Hodnotila, ako si pripravili tzv. „mizan plac“, teda veci na pracovnej ploche, či pri každej činnosti dodržiavajú HACCP, aká bude použiteľnosť jedla v praxi pri príprave hoci aj tisícky porcií či koľko a ako rôznorodých tepelných úprav jedlo potrebuje. Sledovala aj zručnosť kuchárov, pri výbere surovín sezónnosť a lokálnosť.

„Zrazené omáčky, v ktorých sa oddelil tuk, ale aj nevyváženosť úpravy jedla na tanieri – niekedy akoby opticky padalo na jednu stranu. Súťažiaci si nespravili predprípravu podľa pravidiel súťaže, nenavážili suroviny z veľkých balení, na prihorúci tanier kládli čerstvé bylinky, ktoré to potom neprežili,“ hodnotí najčastejšie nedostatky a chyby člen technickej komisie Vladimír Morochovič z Gourmet klubu.  „Mimochodom, bylinky... Najlepší kuchári vedia, že kučeravá petržlenová vňať je síce ako dekorácia pekná, ale zďaleka nie taká chutná a jemná ako obyčajná petržlenová vňať. Body som musel dať dole aj pri slabo opracovaných kostiach rebierok či stehienok.“

Praha, Brno, Tatry

Napokon išlo o jednoduchú matematiku – stačilo body od oboch komisií spočítať. A tak sa vďaka najvyššiemu súčtu stal víťazom majstrovstiev a držiteľom putovnej kompozície z kuchynských šľahacích metličiek Rudolf Pospíšil z hotela International v Brne. Striebro získal Patrik Bečvář z hotela InterContinental v Prahe a bronz si „navaril“ Peter Pikovský z Grandhotela v Starom Smokovci. Spoločnosť Metro / Makro Cash and Carry vyhlasovala aj Ceny sympatie za celkovú prácu so surovinami. Ako jediný Slovák ju získal Vladimír Rybár z hotela Lux v Banskej Bystrici.

Vo finále Primerba Cup 2012 bojovali vareškou títo slovenskí kuchári:

  • Pavol Erazmus, Penzión Patriot Trnava
  • Pavol Mateják, Hotel Štefánik Myjava 
  • Richard Noskovič, reštaurácia Hotela Kaskády Sliač-Sielnica
  • Peter Pikovský, Grandhotel Starý Smokovec
  • Martin Polaštik, Gas&Oil Restaurant Turbína Poprad
  • Karol Sklenár, Penzión Energetik Demänovská Dolina
  • Peter Suga, Hotel Tevel Sládkovičovo
  • Ivan Štefula, Hotel Magnus Trenčín
  • Vladimír Rybár, Hotel Lux Banská Bystrica 
  • Ján Zlúky, Hotel Galileo Donovaly 
2012-05-28 08:29:00

Najlepšie hodnotené

Slovensko

Odporúčame navštíviť

Red Cafe
Račianske Mýto 1/A, Bratislava denné menu

RESIDENCE HOTEL ****
Donovaly 198, Donovaly

Spirit Restaurant
Čapajevova 3, Prešov denné menu

Bistro MIVA
Horný Val 818/34, Žilina denné menu

  • Zapoj sa do súťaží
  • Ovplyvni celkové hodnotenie reštaurácií
  • Buď informovaný!

Tvoje hodnotenie bolo úspešne pridané

Na vykonanie tejto akcie je potrebné sa prihlásiť.