Zasadací poriadok pri slávnostnom stole
Už ste určite zažili pozvanie na slávnostnú večeru, kde hostiteľ akosi pozabudol na zasadací poriadok. Etiketa myslí aj na takéto situácie a preto odnepamäti existujú pravidlá zasadacieho poriadku.
Ak chýba zasadací poriadok, zvyčajne nastane trápne postávanie, ponúkanie sa navzájom, až si napokon každý živelne sadne tam, kam sa mu chce. Silnejší zaujmú výhodné miesta a slabším sa ujde kútik, kde ťahá, alebo čašníci sa o nich potkýnajú. Dajme si teda poradiť od odborníkov na etiketu, čo robiť v takýchto situáciách.
Riešením je tvar stola
Ak sa chcete diplomaticky vyhnúť faux pas, alebo si váš hosť veľvyslanec želá sadnúť vedľa mimoriadne atraktívnej sesternice ženíchovej firemnej upratovačky, zvoľte okrúhly stôl. Tam sa spoločenské rozdiely vďaka tvaru stola stierajú. Využívajú to aj politici pri rokovaniach, aby sa nikto necítil povýšený ani ponížený. (Veď oni si to navzájom osladia v zákulisí.) Ak je v kruhu ľudí osoba s najvýznamnejším spoločenským postavením, po jej pravici sedí významnejšia osoba ako po ľavici.
Najváženejšie miesto pri obdĺžnikovom stole je na kratšej strane obdĺžnika, za takzvaným vrchstolom, za predpokladu, že oproti sediacej osobe sú dvere. Je to zvyk z dávnej minulosti, keď najváženejší hosť mal prvý zbadať príchod prípadného nepriateľa.
Za stôl štvorcového tvaru usádzame najváženejšiu osobu k stene, po jej pravici významnú osobu, po ľavici a oproti menej významnú. Manželia nikdy nesedia spolu, s výnimkou domácich osláv v úzkom rodinnom kruhu.
Spoločenský úzus nepripúšťa, aby sme si pri slávnostnom stolovaní vymieňali miesta, ani keď za žiadnu cenu nechceme sedieť pri svokre, naopak, chceme sedieť pri šéfovi, aby sme mu mohli podávať soľničku. Správny hostiteľ vás k svokre vedome neusadí – ale ani k šéfovi. Ku stolu si sadá najprv hostiteľka, páni čakajú, kým sa neusadia dámy. Pri oficiálnych príležitostiach je povinnosťou každého pána najprv odprevadiť svoju, alebo hostiteľom pridelenú dámu k jej miestu pri stole. Ak zasadací poriadok určí, že má pri nej sedieť, slušnosť vyžaduje, aby sa jej aj venoval, no nie zas až tak intenzívne, aby ho žiarlivý manžel pri polievke zastrelil...
Miešajte hostí!
Hostí by sme mali čo najviac premiešať, starších s mladými, mužov so ženami, cudzincov s domácimi – ktorí, pravda, ovládajú aspoň jeden cudzí jazyk. Neusádzame do skupiniek ľudí, ktorí sa poznajú. To by sa jeden koniec stola hlučne bavil o Ferovej poslednej opici po grilovačke, kým druhý koniec by zarazene a mĺkvo sedel v absolútnom neporozumení. Zmyslom spoločenského stolovania je spoznávať nových ľudí. Bolo to tak aj v stredoveku, kde rytiera usadili k hostiteľovej manželke alebo dcére a celú jeho družinu porozsádzali ku krásnym dvorným dámam, aby bolo pri stole čo najveselšie. A veruže aj bolo!
Najčestnejšie miesto pre ženu je po pravici hostiteľa a pre muža miesto po pravici hostiteľky. Hostiteľka a hostiteľ sedia oproti sebe. Druhé najčestnejšie miesto je po ľavici hostiteľa. Tretie miesto je opäť po pravici hostiteľa, štvrté je opäť po ľavici. Ženy by nemali sedieť na konci stola. Malé deti sedia s rodičmi.
Neprišiel? Prišiel navyše?
Pri stole nemá ostať voľné miesto, najmä vedľa hostiteľa. Vtedy treba poposúvať menovky.
Niekedy sa stane, že významný hosť príde s nepozvanou partnerkou. Ak je to významná osoba, musíme vytvoriť miesto pri stole. V reštaurácii sa to zachrániť dá, ale pri slávnostnom stole je to vylúčené. Musíme požiadať niekoho z hostiteľskej strany, o kom vieme, že sa neurazí, aby sa presunul niekde inde.
Ozdobné kartičky pomôckou
Zasadací poriadok je najlepšie zabezpečiť ozdobnými kartičkami s menom hosťa. Ak má oslava komornejší, rodinný charakter, môžeme poprosiť niektoré dieťa z rodiny, aby nám kartičky napísalo pekným, výrazným písmom. Pri oficiálnych príležitostiach je však lepšie dať si ich vytlačiť a potom pozorne rozmiestniť k tanierom. To, pravda, nezaručuje, že pri stole nenastane zmätok, ak sú medzi hosťami deti, ktoré ešte nevedia čítať, alebo päťdesiatroční frajeri, ktorí zo samoľúbosti nenosia okuliare. Preto vo vstupnej hale pred jedálňou viditeľne umiestnime plánik stola, resp. stolov, s vyznačenými menami. Každý hosť si tak nájde svoje miesto už vonku a v jedálni k nemu neomylne zamieri. Pri mimoriadne slávnostných príležitostiach dostáva pán plánik stola s určením svojho miesta i s menom dámy, ktorú má uviesť ku stolu.
Najlepšie hodnotené
Slovensko
- 1. FOOD Culture, Bratislava
- 2. Koliba pod Vlkolíncom, Ružomberok
- 3. After Taste, Partizánske
- 4. Reštaurácia salió., Nitra
- 5. Gazdovská Stodola Kapušany, Prešov
Odporúčame navštíviť
Hajcer Restaurant & Pizza
Mlynská 979, Bošany
Skala Reštaurácia Stupava
Slovenská 395/15, Stupava
Plzeňská Astra
Martinčekova 33, Bratislava
BISTRIC Restaurant
Zárubová 1, Záhorská Bystrica