V Kolumbii ochutnajte vyprážané mravce a zapite to ovocným kokteilom
Kolumbia nedala svetu iba geniálneho spisovateľa Gabriela Garcia Márqueza ale aj gastronómiu, ktorá sa počas stoviek rokov kreovala do súčasnej podoby. Možno aj preto patrí tamojšia kuchyňa medzi najlepšie na latinsko-americkom kontinente.
Miestna gastronómia sa odlišuje podľa jednotlivých krajov vo svojich špecialitách. Spoločným menovateľom sú však koreniny, ktoré sa štedro používajú takmer vo všetkých jedlách. Čerstvé lístočky koriandra, ale aj čerstvá rasca im dodávajú jedinečnú chuť a vôňu. Kolumbijčania zachovávajú tradície aj pri stolovaní. A preto sa ich obed skladá z polievky, hlavného chodu a namiesto dezertu si zväčša dajú zdravý nápoj z miestneho ovocia plný vitamínov. Typická káva tinto pravdaže nesmie chýbať ako súčasť popoludňajšej siesty.
Morčatá a mravce
Kto má rád exotiku, určite v Bogote okoštuje jedlá z morčiat, ale aj vyprážané obrie mravce, ktoré podávajú so syrom alebo s medom. Ani konzervatívnejším stolovníkom tu však neškvŕka v žalúdku. Skvelá je napríklad polievka ajiaco, čo je bohatý vývar s kuracím mäskom, kukuricou, avokádom, kaparami a s najmenej troma druhmi zemiakov. Dámy s menším apetítom táto polievka nasýti na celý deň. Väčší jedáci však môžu okoštovať tamales – čiže bravčové mäso s ryžou a zeleninou v kukuričnom ceste, ktoré je ešte zabalené a upečené v kabátiku z banánového listu. Sobrebarriga predstavuje zasa pečené hovädzie mäso so zemiakmi a ryžou, lechona je pokrmom, ktorý tvorí voňavo upečený bravčový bôčik so zemiakmi a zeleninou.
V Európe nedostupné
V Kolumbii je hádam najväčšia biologická rozmanitosť na svete na meter štvorcový. Rastie tam množstvo ovocia a zeleniny, nechýbajú paradajkové stromy, ani mučenka, bobule andes a v Európe nedostupné druhy ovocia ako napríklad mamoncillo, granadilla či grapefruit borojó. Aj z nich sa pripravujú nápoje, z ktorých sa síce nepriberá, no sú zásobárňou vitamínov veľmi prospešných pre ľudský organizmus.
Prekvapenie v pohári
Chuť kokteilu z exotických plodov Kolumbie možno však okoštovať aj v bratislavskom Playlande v Avione. Ako hovorí Silvia Vnenková, „dužiny z vybratého exotického tropického ovocia Kolumbie pomáhajú udržať si štíhlu líniu a dajú sa z nich pripraviť nielen skvelé džúsy a kokteily, ale aj vynikajúce krémy či zmrzliny.“
Bohaté na vitamíny
Mora – zvyšuje imunitu, zlepšuje zrak a priaznivo pôsobí pri infekčných ochoreniach. Je odrodou ostružiny s výraznou sladko - kyslou chuťou. Obsahuje vitamíny A,B,C,E, fosfor, vápnik, draslík a železo.
Maracuya – tiež posilňuje imunitný systém človeka, pomáha udržiavať pevnosť kostí. Je osviežujúca a účinkuje upokojujúco. Obsahuje vitamíny A, B2, C, sodík, vápnik aj železo.
Mango – Američania hovoria, že je sladké a šťavnaté ako žena. Žičí dýchacím cestám, dobre pôsobí na pokožku, sliznice aj na zrak. Konzumovať by ho mali pacienti s problémami srdca a ciev. Obsahuje vitamíny A,B,C,E a železo, fosfor, draslík, horčík a vápnik
Lulo – je vynikajúce afrodiziakum. Osvieži, má tonizačné účinky a zmierňuje nespavosť. Okrem toho odvodňuje organizmus, prospieva vlasom, nechtom a kostiam a čistí krv. Znižuje stav cholesterolu v organizme. Obsahuje vitamíny A,C, vápnik, železo a fosfor.
Guayaba – podporuje lymfatický systém a činnosť srdca. Ide o lahodné ovocie s príjemnou vôňou, ktoré by mali konzumovať ľudia s vysokým tlakom ale aj tehotné ženy. Obsahuje vitamíny A,B,C, triesloviny, železo, fosfor a vápnik
Guanábana – má jemnú chuť a antibakteriálne účinky. Výborne pôsobí na pečeň, hojenie vredov a celkové trávenie. Je vhodná aj pri ochoreniach obehového systému. Obsahuje vitamíny A,C, draslík, železo a fosfor.
Najlepšie hodnotené
Slovensko
- 1. FOOD Culture, Bratislava
- 2. Koliba pod Vlkolíncom, Ružomberok
- 3. After Taste, Partizánske
- 4. Reštaurácia salió., Nitra
- 5. Gazdovská Stodola Kapušany, Prešov
Odporúčame navštíviť
UNISPORT Partizánske
Nitrianska 16, Partizánske
denné menu
Kantína Poštová
Poštová 1, Žilina
denné menu
STARÝ DVOR
Pálešovo námestie 11, Spišské Podhradie
APOLKA Restaurant
Súkennícka 1388/4, Bratislava
denné menu