Utíšte pálenie záhy
Necítite sa po jedle dobre a páli vás záha? Sú to jasné príznaky prekyslenia organizmu.
Aj po malom jedle mnohých ľudí nafukuje, páli ich záha a často grgajú. Sú to jasné príznaky prekyslenia organizmu. Zapríčiňuje ho predovšetkým nesprávne stravovanie, ale i stresy, zhon a zhoršujúce sa životné prostredie. Odstrániť to možno zaradením správnych potravín do jedálnička a vylúčením tých, ktoré najviac prekysľujú organizmus.
Kyslosť a zásaditosť
Na Slovensku žiaľ doteraz chýba základné vedecké členenie potravín na zásadotvorné a kyselinotvorné, tak ako ho uvádza tabuľka WHO/FAO. Pritom udržanie si kyselino-zásaditej rovnováhy je jednou z hlavných podmienok zachovania zdravia a životaschopnosti ľudského tela.
Reakcia krvi musí byť ľahko zásaditá
Ak majú v ľudskom tele prebiehať chemické deje optimálne, reakcia krvi musí byť medzi 7, 32-7, 42 pH, teda ľahko zásaditá. Jedením nevhodných jedál môžeme túto rovnováhu nebezpečne vychýliť do kyslej oblasti, čo má za následok pocit únavy, depresie a poškodzovanie orgánov.
Ako si udržať správnu rovnováhu?
Na udržanie kyselino-zásaditej rovnováhy je dôležitý správny pomer kyselinotvorných a zásadotvorných potravín v strave. Strava musí byť ľahko zásaditá, aby dokázala neutralizovať všetky kyslé a toxické odpady metabolizmu. Ak prijímame veľa kyselinotvorných potravín, začne organizmus čerpať zásadité prvky – vápnik, horčík – zo zubov a chrbtice. Nadbytku zásadotvorných potravín sa nemusíme obávať, tieto prvky postupujú k „zásadomilným žľazám“ – pečeni, pankreasu a črevám. Pečeň denne produkuje 0,5 -1 liter žlče, pankreas 1 - 2 litre a črevá liter tráviacich štiav.
Kam čo patrí?
Kyselinotvorené potraviny: mäso, vajcia, syry, šošovica, maslo, masť, obilniny, špargľa, zaváraniny, ocot, malinovky, džúsy, káva, cukor, čokoláda.
Zásadotvorné potraviny: ovocie, zelenina, mlieko, jogurt, acidofilné mlieko, sója, tofu, fazuľa, pšeno, lieskové orechy, mandle, mletý kokos, mak, väčšina bylinkových čajov a minerálne vody.
Na zamedzenie prekyslenia je treba jesť prevahu zásadotvorných potravín.
Liek číslo 1?
Pri prekonávaní prekyslenia je najdôležitejšie jesť dostatok surovej zeleniny (štvrť kilogramu) a čerstvého ovocia (0,5 kg). Stav možno zlepšiť pitím šťavy z mrkvy, zeleru, petržlenu a zo zdravých surových zemiakov.
Sója
Pre vysoký obsah minerálov železa, vápnika, draslíka, horčíka a fosforu, medi, zinku a mangánu je sója zásadotvorná, a preto vynikajúca pri prekyslení organizmu, pálení záhy, ekzémoch a vyrážkach. Možno ju konzumovať vo forme varených bôbov, sójového mäsa, tofu, sójových výrobkov a v sójovom mlieku.
Zemiaky v šupke
Pre svoju zásaditú povahu sú liekom pri prekyslení organizmu aj zemiaky. Stačia 2-3 denne. Varené v šupke, pečené nasucho, alebo ako pyré. Nie však vyprážané.
Mandle a proso
Dobre požutých pár mandlí potlačí pálenie záhy a zníži kyslosť žalúdka. Pšeno je tiež vynikajúcou potravinou, ktorú treba pri prekyslení tela pravidelne konzumovať.
Pomleté vajcové škrupiny
Skúste užiť pol čajovej lyžičky pomletých vajcových škrupín pol hodiny pred raňajkami, spolu s lyžicou citrónovej šťavy. Rovnaký účinok má Biomín H - pomleté vajcové škrupiny v prírodnom stave, ktoré kúpite v lekárni.
Najlepšie hodnotené
Slovensko
- 1. FOOD Culture, Bratislava
- 2. Koliba pod Vlkolíncom, Ružomberok
- 3. After Taste, Partizánske
- 4. Reštaurácia salió., Nitra
- 5. Gazdovská Stodola Kapušany, Prešov
Odporúčame navštíviť
Plzeňská Astra
Martinčekova 33, Bratislava
Bistro PEMMEVA-VERIMEX
Smrečianska 664, Liptovský Mikuláš
denné menu
UNISPORT Partizánske
Nitrianska 16, Partizánske
denné menu
Eggstro
Suché mýto 4808/6, Staré Mesto