Tatranským kuchárom sa stal Žilinčan Roman Pekný
Tatranský klub Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov (SZKC) Vysoké Tatry zorganizoval v Grandhoteli Starý Smokovec už 22. ročník jarnej gastronomickej výstavy jedál a cukrárenských výrobkov a výstavu slávnostných tabúľ. Bola aj miestom kuchárskeho zápolenia.
Počas tohto gastronomického podujatia sa konal aj 5.ročník súťaže Tatranský kuchár a premiéru mala súťaž Top cukrár.
Medzinárodná účasť
V súťaži sa stretlo 28 tímov, z toho 22 juniorských a šesť seniorských. V kategórii Junior sa predstavili žiaci stredných, hotelových a učňovských odborných škôl nielen zo Slovenska, ale aj z Česka a Poľska a v kategórii Senior súťažili profesionálni kuchári z hotelových a reštauračných zariadení, vrátane členov Gourmet klubu. Kuchári z poľského Zakopaného pripravili napríklad slávnostnú tabuľu pri príležitosti blížiacich sa olympijských hier v Londýne.
Na prípravu dvoch rovnakých pokrmov novodobého trendu, kde boli predpísané suroviny 50% kuracie prsia a 50 % kuracie stehno, bol časový limit 45 minút. Počas celého priebehu súťaže držalo jedlo Karola Sklenára v hodnotení prvú pozíciu, až prišiel zvrat, pri poslednom súťažiacom.
„Aj to sa stáva, napriek náskoku, pretože latku udáva prvý súťažiaci, ale náskok sa môže skrátiť aj pri poslednom,“ povedal zakladateľ súťaže a zároveň člen Gourmet klubu Jaroslav Uhlár.
Víťazi súťaží
Odborná porota, zložená z členov SZKC a Tatranského Klubu, nakoniec určila ako víťaza Romana Pekného z Hotel Villa Nečas v Žiline a Matúša Ďurdíka zo Zvolena.
Najlepšie hodnotené
Slovensko
- 1. FOOD Culture, Bratislava
- 2. Koliba pod Vlkolíncom, Ružomberok
- 3. After Taste, Partizánske
- 4. Reštaurácia salió., Nitra
- 5. Gazdovská Stodola Kapušany, Prešov
Odporúčame navštíviť
Reštaurácia Rondel
Závodská cesta 6, Žilina
TRATTORIA
J. Vuruma 5, Žilina
denné menu
JOY foodbar
Ladislava Novomestského 36, Martin
denné menu
Orange Dream
Nábrežie Ľ. Štúra 95, Bošany