K dispozícii je 7144 podnikov.


Skalický trdelník sa stal najznámejším slovenským koláčom

Do zlatista upečené pečivo s dierou uprostred posypané orieškami a cukrom zvykli Skaličania za čerstva ponúkať najmä na tradičných jarmokoch. Keďže ide o lokálnu špecialitu, jej originalitu uznali aj v Bruseli.  

trdelnik

Žiadosť Slovenska o zápis zemepisného označenia Skalický trdelník bola založená na reputácii výrobku a tradícii, ale aj na jeho špecifickej kvalite, vlastnostiach a tvare.
Kompetentní v Bruseli  tak presne stanovili, že pravý Skalický trdelník sa smie originálne piecť iba na území Slovenka ohraničenom Českou republikou a riekami  Morava,  Myjava a Teplica.  Iba z tejto oblasti môže pochádzať momentálne azda  najslávnejší slovenský koláč,  ktorý preslávil Skalicu ešte významnejšie ako červené víno či prvý akademicky vzdelaný operný spevák Slovenska Janko Blaho.

Najprv na jarmokoch

Aj keď v súčasnosti trdelník ponúkajú v malých stánkoch pred väčšinou potravinových reťazcov, s jeho originálom sa to porovnať nedá. Na prelome 19. a 20. storočia trdelník predávali najmä na jarmokoch. Iba v prvej polovici 20. storočia sa jeho pečenie rozšírilo v masovejšom meradle. Ako sa možno dozvedieť z historických prameňov, recept na trdelník pochádza zo Sedmohradska a do Skalice ho priniesol kuchár básnika a filozofa a tiež grófa v jednej osobe Jozefa Gvadániyho. Ako prvý sa o tomto koláči zmieňuje vo svojich písomnostiach profesor skalického gymnázia, maďarský básnik Gyula Juhász.

Trdlo nie je nadávka

Ide o jemné pečivo, sladkú špecialitu z kysnutého cesta. Zvnútra býva žltučká a navrchu zvyčajne posypaná orechmi a cukrom. V ostatnom čase sa stretávame s trdelníkmi, ktoré majú mandľovú, višňovú, vanilkovú alebo čokoládovú chuť, ktorá prevažuje nad ostatnými. Podľa toho, ktoré  ingrediencie cukrári použili. Tento koláč má tvar dutého valca.
Vnútorný priemer trdelníka je okolo  3-5 cm a vonkajší 6-10 cm. Ako sa dosiahne jeho pravidelnosť? Bez typického trdla to nejde. V tomto prípade nejde ani o používanú neveľmi pejoratívnu nadávku, ale o valček vyrobený z hruškového dreva. Práve on  je „trdlom“, na ktoré sa namotáva jemné vykysnuté cesto. Potom sa koláč posype posekanými vlašskými orechmi alebo mandľami, potrie rozšľahanými bielkami a dozlatista opeká na otvorenom ohni.

Slávnosť a rekordy

Aby sa zachovala tradícia pečenia Skalického trdelníka klasickou metódou, zriadilo mesto Skalica v priestoroch Františkánskeho kláštora jeho výrobňu. Manželia Romančíkovci, ktorí výrobu zabezpečujú, prevzali pekársku štafetu po vychýrených pekárkach Bráneckých a Buchtových a vyškolili si ďalších dvoch spolupracovníkov. Skalica na podporu svojho skvelého vínka a výnimočného pečiva už tradične organizuje festival trdelníka a vína Trdlofest. Jeho súčasťou je aj súťaž o najlepší trdelník. Pretože podujatie chceli oživiť niečím výnimočným, zorganizovali súťaž o pečenie maxi trdelníka.  Prvýkrát sa konala v roku 2005, keď upiekli 107 centimetrový trdelník, o rok neskôr už koláč meral 110 cm a v roku 2007 dosiahol dĺžku 154 cm.

Výroba skalických trdelníkov zaujal pri nedávnej návšteve Slovenska aj ruského gastronomického žurnalistiku Anatolija Gendina. V gastronomickej rubrike časopisu Večerná Moskva píše: „Hlavnou gastronomickou zaujímavosťou mesta Skalica je trdelník, ktorého spôsob prípravy je virtuózny. Vyvaľkané cesto namotávajú na drevený valček - trdlo, potierajú ho bielkom a na záver ho husto posýpajú orechmi.“

„Vysoká“ torta na svadobnom stole

Slávny skalický trdelník má aj sestru. Je ňou skalická „vysoká" torta, ktorá v minulosti nesmela chýbať na nijakom svadobnom stole. Bývala vysoká aj poldruha metra a pekárky sa venovali jej príprave celý týždeň.

 

2012-03-28 11:43:00

Najlepšie hodnotené

Slovensko

Odporúčame navštíviť

BISTRIC Restaurant
Zárubová 1, Záhorská Bystrica denné menu

BERGAMO Restaurant
Gorkého 1555/1, Humenné denné menu

Restaurant a Vila u Septima
Velické námestie 1189, Poprad

Kern restaurant
Rudroffova 5, Bratislava denné menu

  • Zapoj sa do súťaží
  • Ovplyvni celkové hodnotenie reštaurácií
  • Buď informovaný!

Tvoje hodnotenie bolo úspešne pridané

Na vykonanie tejto akcie je potrebné sa prihlásiť.