Skalický trdelník sa stal najznámejším slovenským koláčom
Do zlatista upečené pečivo s dierou uprostred posypané orieškami a cukrom zvykli Skaličania za čerstva ponúkať najmä na tradičných jarmokoch. Keďže ide o lokálnu špecialitu, jej originalitu uznali aj v Bruseli.
Žiadosť Slovenska o zápis zemepisného označenia Skalický trdelník bola založená na reputácii výrobku a tradícii, ale aj na jeho špecifickej kvalite, vlastnostiach a tvare.
Kompetentní v Bruseli tak presne stanovili, že pravý Skalický trdelník sa smie originálne piecť iba na území Slovenka ohraničenom Českou republikou a riekami Morava, Myjava a Teplica. Iba z tejto oblasti môže pochádzať momentálne azda najslávnejší slovenský koláč, ktorý preslávil Skalicu ešte významnejšie ako červené víno či prvý akademicky vzdelaný operný spevák Slovenska Janko Blaho.
Najprv na jarmokoch
Aj keď v súčasnosti trdelník ponúkajú v malých stánkoch pred väčšinou potravinových reťazcov, s jeho originálom sa to porovnať nedá. Na prelome 19. a 20. storočia trdelník predávali najmä na jarmokoch. Iba v prvej polovici 20. storočia sa jeho pečenie rozšírilo v masovejšom meradle. Ako sa možno dozvedieť z historických prameňov, recept na trdelník pochádza zo Sedmohradska a do Skalice ho priniesol kuchár básnika a filozofa a tiež grófa v jednej osobe Jozefa Gvadániyho. Ako prvý sa o tomto koláči zmieňuje vo svojich písomnostiach profesor skalického gymnázia, maďarský básnik Gyula Juhász.
Trdlo nie je nadávka
Ide o jemné pečivo, sladkú špecialitu z kysnutého cesta. Zvnútra býva žltučká a navrchu zvyčajne posypaná orechmi a cukrom. V ostatnom čase sa stretávame s trdelníkmi, ktoré majú mandľovú, višňovú, vanilkovú alebo čokoládovú chuť, ktorá prevažuje nad ostatnými. Podľa toho, ktoré ingrediencie cukrári použili. Tento koláč má tvar dutého valca.
Vnútorný priemer trdelníka je okolo 3-5 cm a vonkajší 6-10 cm. Ako sa dosiahne jeho pravidelnosť? Bez typického trdla to nejde. V tomto prípade nejde ani o používanú neveľmi pejoratívnu nadávku, ale o valček vyrobený z hruškového dreva. Práve on je „trdlom“, na ktoré sa namotáva jemné vykysnuté cesto. Potom sa koláč posype posekanými vlašskými orechmi alebo mandľami, potrie rozšľahanými bielkami a dozlatista opeká na otvorenom ohni.
Slávnosť a rekordy
Aby sa zachovala tradícia pečenia Skalického trdelníka klasickou metódou, zriadilo mesto Skalica v priestoroch Františkánskeho kláštora jeho výrobňu. Manželia Romančíkovci, ktorí výrobu zabezpečujú, prevzali pekársku štafetu po vychýrených pekárkach Bráneckých a Buchtových a vyškolili si ďalších dvoch spolupracovníkov. Skalica na podporu svojho skvelého vínka a výnimočného pečiva už tradične organizuje festival trdelníka a vína Trdlofest. Jeho súčasťou je aj súťaž o najlepší trdelník. Pretože podujatie chceli oživiť niečím výnimočným, zorganizovali súťaž o pečenie maxi trdelníka. Prvýkrát sa konala v roku 2005, keď upiekli 107 centimetrový trdelník, o rok neskôr už koláč meral 110 cm a v roku 2007 dosiahol dĺžku 154 cm.
Výroba skalických trdelníkov zaujal pri nedávnej návšteve Slovenska aj ruského gastronomického žurnalistiku Anatolija Gendina. V gastronomickej rubrike časopisu Večerná Moskva píše: „Hlavnou gastronomickou zaujímavosťou mesta Skalica je trdelník, ktorého spôsob prípravy je virtuózny. Vyvaľkané cesto namotávajú na drevený valček - trdlo, potierajú ho bielkom a na záver ho husto posýpajú orechmi.“
„Vysoká“ torta na svadobnom stole
Slávny skalický trdelník má aj sestru. Je ňou skalická „vysoká" torta, ktorá v minulosti nesmela chýbať na nijakom svadobnom stole. Bývala vysoká aj poldruha metra a pekárky sa venovali jej príprave celý týždeň.
Najlepšie hodnotené
Slovensko
- 1. FOOD Culture, Bratislava
- 2. Koliba pod Vlkolíncom, Ružomberok
- 3. After Taste, Partizánske
- 4. Reštaurácia salió., Nitra
- 5. Gazdovská Stodola Kapušany, Prešov
Odporúčame navštíviť
BISTRIC Restaurant
Zárubová 1, Záhorská Bystrica
denné menu
BERGAMO Restaurant
Gorkého 1555/1, Humenné
denné menu
Restaurant a Vila u Septima
Velické námestie 1189, Poprad
Kern restaurant
Rudroffova 5, Bratislava
denné menu