K dispozícii je 7137 podnikov.


Najviac Pivných koruniek putovalo do Hurbanova

Pivo je vec chuti. Ale existujú kritériá, podľa ktorých sa dá hovoriť o kvalite. Hoci aj prostredníctvom najväčšej slovenskej anonymnej degustácie Pivná korunka. Koncom júna odtajnil spoluorganizátor – Štátny veterinárny a potravinový ústav SR, výsledky 6. ročníka.

korunkaO Slovákoch sa vraví ako o fanúšikoch vína a slivovice. Pritom najviac sa tu pije pivo; približne 75 litrov na hrdlo ročne, čo stavia Slovensko na pätnáste miesto v európskej tabuľke. Teda uprostred. Česi so svojimi takmer 160 litrami v nej vedú, druhú priečku obsadzujú Nemci; pije sa tam o tretinu menej.

 

Anonymné hodnotenie

Či už je to vinou klesajúcich príjmov, alebo nás kríza núti pracovať stále viac a viac a popíjať menej, okrem Česka sa spotreba piva neustále znižuje. Svoje robí aj nelichotivá nálepka „europivo“, ktorou sa konzumenti vyjadrujú k sústredeniu značiek do nadnárodnej výroby. V prípade Slovenska ide o Heineken holandských koreňov a Pivovar Topvar, patriaci do juhoafrického SAB Miller. Všetky kúpené slovenské značky sústredili do dvoch závodov – prvý do Hurbanova, druhý na Šariš.

Aj na Slovensku máme, našťastie, väčšiu rozmanitosť značiek, výrob i producentov. Dôkazom je aj 70 pív od 12 producentov, ktoré v 6. ročníku Pivnej korunky bojovali o umiestnenie v piatich súťažných a dvoch nesúťažných kategóriách.

Degustačné komisie hodnotili anonymne čírosť piva, kompaktnosť peny, vôňu a chuť, vyváženosť horkosti, farbu či celkovú lahodnosť a tzv. mieru rezkosti. Samozrejme, prísne kritériá sa museli dodržiavať aj v skladovaní súťažného piva, používaní pohárov, nalievaní, ba dokonca aj v klimatizácii miestnosti (iba do 20 °C) a tzv. povinných sústach z bieleho pečiva, polotvrdého neutrálneho syra a salámy.

Variť sme vedeli, ale...

Podľa ústredného riaditeľa ŠVPÚ Jozefa Bíreša je pivo komoditou, ktorá by mohla byť čo do kvality vzorom aj pre iné slovenské produkty. Sám ho vraj pije veľmi rád, značku neprezradil... Potrebu národnej hrdosti k svojmu pivu vyzdvihol aj hosť slávnostného odovzdávania zlatých pivných koruniek Pierre-Olivier Bergeron, generálny tajomník európskeho pivovarníckeho združenia The Brewers of Europe.

Najviac pivných koruniek si napokon prevzala generálna riaditeľka spoločnosti Heineken Slovensko Door Plantenga. „Štandardizáciou parametrov piva sa dosahuje vysoká úroveň a vyrovnanosť počas celého roka,“ vidí najväčší prínos veľkých nadnárodných spoločností obchodný sládok z Pivovarov Topvar Veľký Šariš Ing. Ján Píry a dodáva, že povolené odchýlky sú veľmi malé a prísne sa kontrolujú. „Vo všetkých sférach – výrobe, obchode či marketingu – môžeme využiť skúsenosti kolegov z iných pivovarov.“ S touto výhodou súhlasí aj Karol France, obchodný sládok spoločnosti Heineken Slovensko: „Nemuseli nás učiť variť pivo, to sme vedeli. Naučili nás to však robiť efektívnejšie, optimálne a s prísnejšou »autocenzúrou« v oblasti kvality."

Efektívnejšie narábajú so surovinami – viac piva z menšieho objemu vody, ale aj s nižšou spotrebou energie, nižšími emisiami kysličníka uhličitého, intenzívnejšou recykláciou.

Módne sladké chute

korunka„Novou kategóriou sa stali ochutené pivá typu radler, ktoré za posledný rok dosiahli rekordný nárast,“ vysvetlila zmenu v štatúte pôvodnej súťaže prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Júlia Hurná. Vraví sa o tom, že mladá generácia je „sladká“, čo sa v prípade tohto nápoja naozaj potvrdilo. Prvým výrobcov, ktorý s týmto pivom prišiel na trh,  je Urpíner v Banskej Bystrici, potom nasledoval Heineken a Steiger, neskôr Smädný mních. Ochutené pivá tu však (nepočítajúc Stein v Bratislave a jeho broskyňový pokus) začal ako prvý vyrábať Kaltenecker Rožňava, dnes ich varia v rôznych končinách Slovenska.

Výsledky

Svetlé pivá (stupňovitosť do 10%)
1. Corgoň 10 %                -   Heineken Slovensko
2. Martimer  10 %            -  Heineken Slovensko
3. Šariš 10 % výčapné     -  Pivovary Topvar

Svetlé pivá (stupňovitosť do 12%)
1.Corgoň 12 %                 -  Heineken Slovensko
2.Stein 12 %                       -  Pivovar Steiger
3.Topvar 12 % ležiak        -  Pivovary Topvar

Tmavé pivá
1.Zlatý Bažant                    - Heineken Slovensko
2.Steiger 11 %                     - Pivovar Steiger
3.Šariš výčapný ležiak         - Pivovar Topvar

Ochutené pivá typu radler
1.Bažant radler citrón         -  Heineken Slovensko
2.Steiger radler citrón         -  Pivovar Steiger
3.Gazda radler citrón          -  Pivovar Steiger

Svetlé pivo z minipivovaru
1.Bratislavský ležiak 12 %   -  Bratislavský meštiansky pivovar, Drevená ul.
2.Victoria Pils 12 %              -  Turčiansky pivovarnícky dom Victoria
3.Bratislavský ležiak 12 %    - Bratislavský meštiansky pivovar, Dunajská ul.

Tmavé pivo z minipivovaru
1.Bratislavský Bubák            -  Bratislavský meštiansky pivovar,
2.Sessler 13 %                     -  Pivovar Sessler Trnava
3.Sandorf tmavý ležiak 12 % -  Sandorf Prievaly

Nealkoholické pivá
1.Free nealko tmavé               -  Pivovar Steiger
2.Zlatý bažant nealko             -  Heineken Slovensko
3.Radegast Birell                     -  Pivovary Topvar

Ochutené pivá (s inou ako citrónovou príchuťou a nealko radlery)
1.Bažant radler citrón nealko  -  Heineken Slovensko
2.Bažant radler grep                  -  Heineken Slovensko
3.Steiger radler limetka            -  Pivovar Steiger
 

2012-06-28 09:36:00

Najlepšie hodnotené

Slovensko

Odporúčame navštíviť

Andys-Novum Restaurant
Námestie Legionárov 15267/1, Prešov denné menu

Pestucci - Restaurant & Pub
Jana Hollého 85, Michalovce denné menu

MKM Pizza Restaurant
Pečnianska 11, Bratislava denné menu

ŽOS kuchyňa Zvolen
Môťovská cesta 259/11, Zvolen denné menu

  • Zapoj sa do súťaží
  • Ovplyvni celkové hodnotenie reštaurácií
  • Buď informovaný!

Tvoje hodnotenie bolo úspešne pridané

Na vykonanie tejto akcie je potrebné sa prihlásiť.