K dispozícii je 7126 podnikov.


Majstrovské snúbenie jedál s vínami si vychutnáte v reštaurácii hotela Matyšák

Keď sa známy pezinský vinár Peter Matyšák rozhodol postaviť v Bratislave hotel, nemohol vari ani nájsť lepšie miesto. Nová moderná budova vyrástla na jednej z historických palugyaovských pivníc na Pražskej ulici. Snúbenie jedla  s vínom tam má ideálne podmienky.

matysakGróf Palugyay dal postaviť pätnásť obrovských pivníc pri Pražskej ulici v roku 1904.  Najväčšia z nich sa rozkladá pod dnešným Ministerstvom zahraničných vecí. Ďalšie padli novou zástavbou takmer do zabudnutia. P. Matyšák dal obnoviť tú, na ktorej roky stával autoservis. Vyčistenie a vypieskovanie pivníc i nadzemných priestorov nebolo ľahké, ale to, čo sa z toho „vyluplo“, stojí za to. Dnes nájdete v archívnej pivnici, nad ktorou vyrástol na železných koloch hotel, 45 000 fliaš vína.

„Zachovalo sa šesť klenbových miestností  a dnes sme najväčšou archívnou pivnicou v strednej Európe spojenou s reštauráciou,“ netají hrdosť riaditeľ hotela Peter Jakušík. 

Výkladná skriňa

P. Matyšák si tak urobil výkladnú skriňu pre svoje vína i gastronómiu. Vinárska  reštaurácia má výhodu, že priamo pod ňou sa nachádza vlastná mäsiarska výroba. A tak keď si objednáte ako predjedlo sušenú šunku, karé či klobásku, alebo nejaké jedlo, ktoré obsahujú, máte záruku, že nejde o nejaký anonymný výrobok z veľkoobchodu.

Mäsiareň je vybavená ešte ďalším  zaujímavým zariadením – masírovačkou mäsa, zatiaľ jedinou na Slovensku. Mäso napríklad na stejky sa v ňom „perie“ s kockami vývaru, a tak je vždy zaručene mäkké, šťavnaté. 
Ak si však objednáte vo vínnej reštaurácii jedlo zo zeleniny, vedzte, že na kuchynský stôl neputovala niekoľko dní či týždňov, ani tisícky kilometrov kdesi z Maroka či Španielska. Doviezli ju z vlastného skleníka, ktorý dal P. Matyšák vybudovať rovno vedľa vlastnej vinárskej výrobne na pezinskej Glejovni.

Celoročne máme nielen vlastné bylinky, ako je medovka, šafran či bazalka, ale aj papriku, baklažány, cukiny, rajčiny či zemiaky,“ pochvaľuje si P. Jakušík. „Vlastnými mäsovými výrobkami i zeleninou je zásobovaná aj naša sesterská reštaurácia Vinum Galéria Bozen v Pezinku. A niektoré druhy zeleniny i mäsové výrobky predávame aj v našej vinotéke v hoteli.“

matysak

V Matyšákovej reštaurácii však môžete ochutnať aj jeho vlastné brandy či 100-percentnú hroznovú šťavu v efektnom balení. A chystá aj ďalšie prekvapenia, ako vlastné pekárenské výrobky či lahôdkové šaláty. 

Body od Gault Millau

Šéfkuchár reštaurácie Braňo Križan patrí ku generácii, ktorá sa vie prezentovať aj v médiách a patrí medzi televízne hviezdy. Možno niekto povie, že sa mu ľahko varí, keď má k dispozícii kvalitné suroviny, ale jeho kreativita je nesporná.

A to, že sa kolektívu B. Križana darí, svedčí aj zaradenie reštaurácie spolu s ďalšími šiestimi bratislavskými podnikmi do rakúskeho vydania prestížneho gastronomického bedekru Gault Millau.  Získala 14 bodov, čo je v poradí druhé miesto.

Panónska kuchyňa

Kuchyňa vinárskej reštaurácie Hotela Matyšák je panónska. Na jedálnom lístku nájdete maďarské, rakúske, slovenské i české špeciality. A z objednávok hostí je evidentný aj návrat k jedlám starých materí. Akoby sa už prejedli komplikovaných jedál. Skôr chcú jednoduchú kuchyňu, alebo to, na vyváranie čoho doma niet času, ako je domáca sviečková či parené buchty. V ponuke nechýbajú ani ryby či zverina. Pravidelní hostí – a tých je nemálo – vždy nájdu nejaké prekvapenie.

„Myslím, že máme koncept, ktorý funguje v predkrízovom i krízovom období,“ hovorí P. Jakušík. On sám patrí k skúseným hotelovým manažérom s bohatými skúsenosťami aj zo zahraničia. Pôsobil na rôznych postoch v hotelovej sieti Starwoods hotels v New Yorku so 1 100 zamestnancami, kde sa prepracoval až na miesto asistenta generálneho riaditeľa. Rodina a deti ho však načas pritiahli domov – na Slovensko.


Je logické, že v Matyšákovom podniku idú ruka v ruke jedlá s vínami. Veď reštaurácia má v tomto smere v archívnych pivniciach také zázemie, aké im iné môžu závidieť. „U nás to nie je len o gastronómii, ale aj o servise,“ pokračuje P. Jakušík. „Naši somelieri sú vyškolení, k samozrejmostiam patrí zavíňovanie pohárov či dekantovanie starých vín. Predovšetkým však musia vedieť víno spájať s jedlom. Keď si hosť niečo objedná, musia mu vedieť odporučiť, aké vino k tomu pasuje. Napríklad k bryndzovým haluškám sa výborne hodí silván.“

matysak

Cestu si nájdu

Celková kapacita reštaurácie je 130 miest. V archívnej pivnici sa pri riadených degustáciach  zmestí stovka hostí.  Ocenia, že je tam klíma i ozvučenie.

A akí hostia chodia k Matyšákovi? Je to zmes domácich a cudzincov. Zahraniční hostia však už prevažujú. Napriek tomu, že hotel a reštaurácia nesídlia na Korze ani v Eurovei, záujemcovia o dobrú kuchyňu a vína si ich nájdu.

Ukazuje sa, že najlepšia reklama je verbálna, teda dobré referencie. Svoje hrá aj to, že ponúkajú bezplatné parkovanie a ako jedna z mála slovenských reštaurácii majú tiež vybudovaný prístup pre vozičkárov.

Hoci majú Matyšákovci v súčasnosti dve reštaurácie, v štádiu prípravy je aj výstavba ďalšej. Tá by mala stáť kvôli svojskej atmosfére priamo vo vinohradoch.

Pred otvorením je aj bufet v Poliklinike na Kramároch, ktorého súčasťou bude aj pekáreň a výrobňa studených šalátov.

Matyšákove vína

V portfóliu vín Petra Matyšáka nájdete 35 rôznych druhov. A to aj také, čo nie sú svetovo uznané, ako sú slovenské odrody Nitra, Váh či Dunaj. Hlavne cudzincom chce ukázať, že aj na Slovensku sa rodí skvelé hrozno a dorábajú skvelé vína. Platí to aj o tradičnej odrode – silvánskom zelenom, ktoré tohto roku vyhralo v Bruseli zlatú medailu. Za 23 rokov, čo sa venuje výrobe vína, však získal množstvo rôznych iných ocenení, a to tak doma ako aj v zahraničí. Jeho vína sú pravidelne aj súčasťou kolekcie sto najlepších vín v Národnom salóne vín v Pezinku.  V tohtoročnej kolekcii je jedno jeho červené – Dornfelder 2009 a tri biele vína – Sauvignon 2011, výber z hrozna, Müller – Thurgau 2011 a Chardonnay – Sauvignon 2011, obe neskorý zber.  Z jeho moderného vinárstva  na pezinskej Glejovke sa na trh dostáva päť kolekcií vín – Gold Prestige, Prestige, Oak Wood, Prediction a Vinum Galeria Bozen, ale aj vzácne likérové vína a ušľachtilé vínne destiláty. Sortiment výrobkov z hrozna dopĺňa rad nealkoholických nápojov –100 %-né hroznové šťavy v originálnom balení a sýtené osviežujúce nápoje z hroznových štiav Müllerka a Alibernetka.

2012-09-07 08:34:00

Najlepšie hodnotené

Slovensko

Odporúčame navštíviť

Hajcer Restaurant & Pizza
Mlynská 979, Bošany

Krone Svätý Jur
Prostredná 160, Svätý Jur denné menu

Dilema restaurant
Šancová 70, Bratislava denné menu

APOLKA Restaurant
Súkennícka 1388/4, Bratislava

  • Zapoj sa do súťaží
  • Ovplyvni celkové hodnotenie reštaurácií
  • Buď informovaný!

Tvoje hodnotenie bolo úspešne pridané

Na vykonanie tejto akcie je potrebné sa prihlásiť.