Kráľovná jari – špargľa, je tu
S rozkvetom jari prichádza v posledných rokoch aj na Slovensko sezóna špargle. Táto krehká zelenina je čoraz obľúbenejšou lahôdkou, a tak nečudo, že mnohé reštaurácie od apríla do júna – kedy je jej sezóna – organizujú špargľové dní či špargľové hody.
Chutná i zdravá
Špargľa je trvalá rastlina. Z mohutného koreňového trsu vyrastajú dužinaté výhonky žltavo bielej až ružovofialovej farby.
Je nielen ozajstnou lahôdkou, ale jej konzumácia prospieva ľudskému telu. Je dietetická a ľahko stráviteľná, obsahuje veľa vody, bielkovín a vlákniny. Zanedbateľné nie je ani zastúpenie vitamínov a minerálnych látok. Už stredovekí gurmáni dokázali oceniť jej nepopierateľnú liečivú silu a dokonca jej pripisovali afrodiziakálne účinky.
Špargľu, po latinsky asparagus officianalis, nazývajú v Česku chřest. Je to vraj od slova chřestit a kedysi ju ľudia údajne vešali na domy ako ochranu pred „chřestivými“ hromami. Pôvodne ju nazývali „nechřest“ a až časom sa zmenila na „chřest“.
V anglicky písaných jedálnych lístkoch hľadajte špargľu pod názvom asparagus, ale aj sprue, čo je menej šľachtený zelený typ, v nemeckých nájdete výraz spargel, talianskych asparago a španielskych espárrago.
Aj zo slovenských polí
Do Európy a na ďalšie kontinenty prišla špargľa z Orientu. V slovenských supermarketoch nájdu konzumenti túto zeleninu nielen z dovozu, ale aj zo slovenských polí. Najviac sa jej darí na piesčitých pôdach Záhoria. Tam, konkrétne vo Veľkých Levároch, pôsobí aj najznámejší pestovateľ – firma Asparagus.
O tom, že ide naozaj o kvalitné výpestky, svedčí aj fakt, že úroda z Veľkých Levár smeruje aj do zahraničia, a to najmä Švajčiarska a Nemecka. Z Asparagusu sa postupom rokov stal najväčší slovenský vývozca zeleniny. V súčasnosti sa tam zameriavajú aj na pestovanie biošpargle, teda bez použitia chemických prostriedkov, za ktorú sú zahraniční konzumenti ochotní zaplatiť aj o tretinu viac ako za bežnú špargľu.
Biela špargľa
Pestuje sa najmä v Nemecku, Holandsku a Poľsku, ale aj na Slovensku. Je to mimoriadne obľúbený druh a konzumenti sa tešia čo najväčšej belobe výhonkov. Táto farba sa dá dosiahnuť iba tak, že výhonky sa nedostanú pred zberom na slnko. Preto sa korene na jar prikrývajú zeminou. Len čo začnú výhonky vykúkať spod zeminy, začína zber.
Zelená špargľa
Kedysi sa pestoval iba tento druh špargle, ktorá ozelenie pôsobením slnka. Preto sa na koreňové trsy nemusí nahŕňať zemina. Aj zber je jednoduchší. Pestuje sa najmä v USA a Francúzsku. Konzumenti oceňujú jej výraznejšiu chuť.
Fialová špargľa
Ide takpovediac o módnu novinku. Fialová špargľa sa mimoriadne vyníma na tanieroch. Za svoju farbu vďačí prírodnému farbivu antocyan. Má trochu horkastú chuť. Pestuje sa vo Francúzsku, Grécku, Španielsku i USA.
Najlepšie hodnotené
Slovensko
- 1. FOOD Culture, Bratislava
- 2. Koliba pod Vlkolíncom, Ružomberok
- 3. After Taste, Partizánske
- 4. Reštaurácia salió., Nitra
- 5. Gazdovská Stodola Kapušany, Prešov
Odporúčame navštíviť
IKEA Restaurant & Café
Ivanská cesta 18, Bratislava
Reštaurácia Magnólia Košice
Sv. Ladislava 2, Košice
denné menu
Hajcer Restaurant & Pizza
Mlynská 979, Bošany
BISTRIC Restaurant
Zárubová 1, Záhorská Bystrica
denné menu