K dispozícii je 7143 podnikov.


Kráľovná jari – špargľa, je tu

S rozkvetom jari prichádza v posledných rokoch aj na Slovensko sezóna špargle. Táto krehká zelenina je čoraz obľúbenejšou lahôdkou, a tak nečudo, že mnohé reštaurácie od apríla do júna – kedy je jej sezóna – organizujú špargľové dní či špargľové hody.

Chutná i zdravá

Špargľa je trvalá rastlina. Z mohutného koreňového trsu vyrastajú dužinaté výhonky žltavo bielej až ružovofialovej farby.
Je nielen ozajstnou lahôdkou, ale jej konzumácia prospieva ľudskému telu. Je dietetická a ľahko stráviteľná, obsahuje veľa vody, bielkovín a vlákniny. Zanedbateľné nie je ani zastúpenie vitamínov a minerálnych látok. Už stredovekí gurmáni dokázali oceniť jej nepopierateľnú liečivú silu a dokonca jej pripisovali afrodiziakálne účinky.

Špargľu, po latinsky asparagus officianalis, nazývajú v Česku chřest. Je to vraj od slova chřestit a kedysi ju ľudia údajne vešali na domy ako ochranu pred „chřestivými“ hromami. Pôvodne ju nazývali „nechřest“ a až časom sa zmenila na „chřest“.
V anglicky  písaných jedálnych lístkoch hľadajte špargľu pod názvom asparagus, ale aj sprue, čo je menej šľachtený zelený typ, v nemeckých nájdete výraz spargel, talianskych asparago a španielskych  espárrago.

Aj zo slovenských polí

Do Európy a na ďalšie kontinenty prišla špargľa z Orientu. V slovenských supermarketoch nájdu konzumenti túto zeleninu nielen z dovozu, ale aj zo slovenských polí. Najviac sa jej darí na piesčitých pôdach Záhoria. Tam, konkrétne vo Veľkých Levároch, pôsobí aj najznámejší pestovateľ – firma Asparagus.

O tom, že ide naozaj o kvalitné výpestky, svedčí aj fakt, že úroda z Veľkých Levár smeruje aj do zahraničia, a to najmä Švajčiarska a Nemecka. Z Asparagusu sa postupom rokov stal najväčší slovenský vývozca zeleniny. V súčasnosti sa tam zameriavajú aj na pestovanie biošpargle, teda bez použitia chemických prostriedkov, za ktorú sú zahraniční konzumenti ochotní zaplatiť aj o tretinu viac ako za bežnú špargľu. 

Druhy podľa farby:

Biela špargľa
Pestuje sa najmä v Nemecku, Holandsku a Poľsku, ale aj na Slovensku. Je to mimoriadne obľúbený druh a konzumenti sa tešia čo najväčšej belobe výhonkov. Táto farba sa dá dosiahnuť iba tak, že výhonky sa nedostanú pred zberom na slnko. Preto sa korene na jar prikrývajú zeminou. Len čo začnú výhonky vykúkať spod zeminy, začína zber.

Zelená špargľa
Kedysi sa pestoval iba tento druh špargle, ktorá ozelenie pôsobením slnka. Preto sa na koreňové trsy nemusí nahŕňať zemina. Aj zber je jednoduchší. Pestuje sa najmä v USA a Francúzsku. Konzumenti oceňujú jej výraznejšiu chuť.

Fialová špargľa
Ide takpovediac o módnu novinku. Fialová špargľa sa mimoriadne vyníma na tanieroch. Za svoju farbu vďačí prírodnému farbivu antocyan. Má trochu horkastú chuť. Pestuje sa vo Francúzsku, Grécku, Španielsku i USA.

2011-04-12 16:27:00

Najlepšie hodnotené

Slovensko

Odporúčame navštíviť

IKEA Restaurant & Café
Ivanská cesta 18, Bratislava

Hajcer Restaurant & Pizza
Mlynská 979, Bošany

BISTRIC Restaurant
Zárubová 1, Záhorská Bystrica denné menu

  • Zapoj sa do súťaží
  • Ovplyvni celkové hodnotenie reštaurácií
  • Buď informovaný!

Tvoje hodnotenie bolo úspešne pridané

Na vykonanie tejto akcie je potrebné sa prihlásiť.