Koňak je parfum, ktorý môžeme piť
Ušľachtilé koňaky už dávno nepatria iba do rúk a úst znalcov. Tak ako aj iné destiláty sa stali dôležitou zložkou originálnych a rafinovaných kokteilov, dávajú im nové rozmery. V súčasnosti po nich siahajú najmä mladí, úspešní ľudia.
Vo Francúzsku sa zvykne hovoriť, že koňak je parfum, ktorý môžeme piť. Kedysi ho servírovali vždy čistý alebo s kúskom ľadu. To bolo preto, aby sa nenarušila jeho chuť. Koňak ako digestiv zvykli popíjať páni v osobitom salóne pre fajčiarov. A tak v jednej ruke s pohárikom koňaku a v druhej s kvalitnou cigarou „riešili“ neraz všetky aktuálne problémy sveta a podporili svoje trávenie.
Aj tento rok v Cannes
Pri diplomatických rokovaniach nikdy nechýbali karafy s kvalitným koňakom a aj v súčasnosti sa koňak stáva predmetom diskusií a takmer hamletovských otázok aj v euro parlamente – pripiť si, alebo radšej nie?
Väčšmi sa však popíjajú kokteily, na ktoré je vhodný najmä koňak Rémy Martin. Umožňuje vytvárať prekvapivé a originálne drinky na špeciálne slávnostné príležitosti. Napríklad, na tohtoročnom filmovom festivale v Cannes si hviezdy strieborného plátna mohli vychutnať kokteil Rémy Soolong, ktorý bol pripravený osobitne na túto príležitosť. Ulahodil Stevenovi Spielbergovi, Michaelovi Douglasovi a mnohým ďalším umelcom, novinárom a fotoreportérom z celého sveta. Okrem vyzretej chuti a silnej arómy koňaku Rémy Martin VSOP v ňom nechýbala ani šťava z grepu a citróna. Rafinovanosť kokteilu podčiarkla špecifická horkastá chuť Benedictiny a aróma Bitter Peychauds s kvetinovým nádychom.
Historický a legendárny
Dnes už legendárny koňak Rémy Martin VSOP uzrel svetlo sveta v roku 1927, aj keď jeho praotcom bol mladý 29- ročný vinár, ktorý už v roku 1724 založil spoločnosť Martin. Odvtedy sa koňak kultivoval vo výhradne najvyhľadávanejších viniciach francúzskej oblasti Cognac. Pre pestovanie hrozna na výrobu tohto ušľachtilého moku pre najväčších labužníkov sa využívajú vinice Grande Champagne a Petite Champagne, ktoré majú obrovský potenciál pre ideálne dozrievanie nápoja. Dôležitá je najmä záverečná fáza zrodu koňaku, ktorá sa odohráva po neskorom miešaní na konci procesu zrenia.
V roku 1938 získala oblasť Grand Champagne a Petite Champagne od francúzskej vlády dekrét, ktorý ju označuje ako záruku kvality. Miestna vápenatá pôda je alkalická, vápencové podložie zasa rozdrobené a schopné počas dažďov nasávať vlhkosť. Počas zrenia získava surový koňak najjemnejšie arómy – vône kvetov, ovocia a dreva. Dozrieva v dubových sudoch z oblasti Limousine. Duby, z ktorých sa sudy vyrábajú, musia mať 150 rokov, aby ich drevo bolo čo najkvalitnejšie. Nuž a z jedného stromu sa zvyčajne vyrobia iba dva sudy.
Rémy Martin VSOP je koňakom z veľmi kyslého hrozna ugni blanc. Momentálne patrí v Európe medzi najobľúbenejšie a najpredávanejšie. Označenie VSOP získava iba ten mok, ktorého destilát najprv s sudoch zrel štyri a potom následne ďalších minimálne šesť. Sú ale šarže, ktoré zrejú aj do 60 rokov.
Veľvyslankyňa z Malajzie
Tento ušľachtilý nápoj má aj globálnu ambasádorku. Je ňou Malajzijčanka Chian Mei Gan, ktorá zvyčajne reprezentuje túto značku na dôležitých medzinárodných podujatiach. Ako tvrdí, pitie koňaku sa dnes považuje za súčasť životného štýlu mužov i žien. Elegantná transparentná fľaša má ikonické logo kentaura a dáva vyniknúť zlatistým odtieňom vyzretého moku, ktorý sa pije čistý s ľadom alebo ako súčasť kokteilov.
Najlepšie hodnotené
Slovensko
- 1. FOOD Culture, Bratislava
- 2. Koliba pod Vlkolíncom, Ružomberok
- 3. After Taste, Partizánske
- 4. Reštaurácia salió., Nitra
- 5. Gazdovská Stodola Kapušany, Prešov
Odporúčame navštíviť
Bistro only ONE
Nemocničná 1468, Partizánske
Penzión Central Park
Sad SNP 663/18, Žilina
denné menu
ReštiKE restaurant
Žižkova 13, Košice
denné menu
Spirit Restaurant
Čapajevova 3, Prešov
denné menu