Fenikel – zelenina, ktorá prekvapí svojou chuťou
Trochu pripomína veľkú cibuľu. Stačí si však privoňať a mnohým sa vráti v mysli detstvo a mamin liečivý čaj. Fenikel je vo svete dávno obľúbenou zeleninou a postupne si ju zamilovávajú aj slovenské maškrtné jazýčky.
Tých, čo na fenikel na tanieri pozerajú nedôverčivo, možno presvedčí historka z gréckej mytológie. Tá hovorí, že vedomosti poslali bohovia z Olympu na zem ľuďom vo feniklovej stonke naplnenej uhlím. Žeby teda pomohol napríklad pred prijímačkami na vysokú?
Na Slovensku sme fenikel obyčajný alebo sladký (lat. Foeniculum vulgar resp. dulce) poznali iba vo forme aromatických semienok, z ktorých sa varil čaj na rôzne neduhy, alebo sa pridávali ako korenina na ryby a iné druhy mäsa. Starším chuťou pripomínajú aj cukrovinku čiernej farby prezývanú pelendrek.
V mnohých regiónoch, napríklad aj susedného Rakúska, je obľúbený feniklový chlieb.
V oblastí Stredozemného mora, ale aj juhozápadnej Ázii, však fenikel už oddávna poznajú aj ako skvelú a na rôzne spôsoby použiteľnú zeleninu. Listami, ktoré vzhľadom pripomínajú kôpor, sa dajú obaliť pred pečením ryby, nakrájané stonky zase výborne ochutia niektoré polievky i šaláty. Ozajstnou mňamkou sú napríklad v kombinácii s kúskami avokáda a pomaranča, alebo zaliate smotanovým jogurtom a posypané nakrájanou mätou.
A veľkou lahôdkou sú aj zapekané či grilované zdužinatelé stonky feniklu, pripomínajúce onú cibuľu. Pri tepelnej úprave totiž povrch skaramelizuje a jedlo získa jedinečnú chuť. Ale existujú aj mnohé iné druhy úprav. Najmä Taliani si túto zeleninu prisvojili a ponúkajú množstvo receptov. Fenikel zapekajú napríklad s olivami, paradajkami, cesnakom a rôznymi druhmi syra.
Fenikel má zvláštnu chuť - trochu podobnú anízu a trochu kôpru. Semená obsahujú v sebe dve látky: trans-etanol, ktorý chutí sladko a fenchon, ktorý chutí horko. Neopakovateľnú vôňu spôsobujú terpenoidy, a preto sa feniklové semienka neraz používajú aj na prekrytie iných látok a chutí, napríklad liekov, čajov či jedál. V ľudovej lekárni je fenikel obľúbený z mnohých dôvodov. Pitie čaju z neho uvoľňuje kŕče a je vhodné pri zápale pľúc. Dobre pôsobí aj pri tráviacich ťažkostiach, žalúdočných problémoch a vhodný je aj pri odtučňovacích diétach. Staré mamy tiež vraveli, že by ho mali piť dojčiace matky, lebo im pomáha zvyšovať tvorbu mlieka.
Najlepšie hodnotené
Slovensko
- 1. FOOD Culture, Bratislava
- 2. Koliba pod Vlkolíncom, Ružomberok
- 3. After Taste, Partizánske
- 4. Reštaurácia salió., Nitra
- 5. Gazdovská Stodola Kapušany, Prešov
Odporúčame navštíviť
Velický zámoček
Na letisko 94, Poprad
denné menu
Pilsner Urquell SVET reštaurácia
Škarniclovská 7, Skalica
denné menu
Cactus Restaurant & Grill
Štefánikova 61, Bardejov
denné menu
Prestige restaurant Poprad
Velické námestie 1173/5, Poprad - Veľká
denné menu