Bilancia Zimného festivalu jedla hovorí aj o popularite tej-ktorej reštaurácie
Prvý ročník Zimného festivalu jedla mal za cieľ zaplniť počas pomerne „hluchého“ obdobia reštaurácie hosťami, ktorí túžia vychutnať si niečo zaujímavé, nové či prekvapivé. Pokus to bol úspešný.
Hlavnou myšlienkou festivalu bolo „Ochutnať Slovensko“. Majstri šéfkuchári hosťom ponúkli dokopy 111 delikátnych jedál, ktoré pripravili v troch kategóriách: Špecialita šéfkuchára, Chute regiónov a Jedlá starých materí. V spolupráci so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch predstavil Zimný festival jedla ľuďom viaceré regióny s ich typickými potravinami či tradičnými receptami.
Festival v číslach
Štatistika prezrádza, že Zimného festivalu jedla 2013 sa zúčastnilo 37 reštaurácií z celého Slovenska a zavítala do nich vyše tisícka ľudí. Prechutnali spolu približne 3 800 jedál. Prevažovali trojchodové degustácie, ktoré tvorili až 80 % z celkového počtu predaných. Menej sa predávali jednochodové degustácie. Najpopulárnejším dňom na návštevu reštaurácie bol 14. február – Valentín, na ktorý sa predalo až desať percent z celkového množstva degustácií. Pre návštevníkov boli pripravené aj gastronomické jazdy špeciálnym Gurmán busom ktorý sa vybral po piatich trasách. Hoci autobusy boli zaplnené len asi spolovice, tí čo sa ich zúčastnili, nešetrili pochvalou na gurmánske zážitky i dobrú náladu. Systém rezervácií na stránke www.zimnyfestivaljedla.sk bol novinkou, rovnako ako ich záväznosť pre účastníkov festivalu i zúčastnené reštaurácie. Asi štvrtinu rezervácií hostia napokon stornovali, ale s týmto číslom organizátori aj počítali. Nesporne však Zimný festival jedla splnil svoju úlohu aj v tomto smere, lebo učí návštevníkov dopredu si rezervovať miesto v reštauráciách.
Najpopulárnejšie festivalové jedlá
• Líčka všetkých druhov, predovšetkým teľacie, ale aj hovädzie, bravčové, či líčka zo zubáča
• Kačacinka na všetky spôsoby – stehná, prsia, no hostia prechutnali aj foie gras
• Divina – najmä jeleň, srnec, vyskytol sa aj diviak
• Ryby – prevažovali pstruhy, ale na odbyt išli aj kapry či sumce
• Huspenina – jednoznačne najdegustovanejšie z kategórie Jedál starých materí
Rebríček reštaurácií s najviac predanými degustáciami
Celé Slovensko:
1. Fou Zoo, Bratislava 462
2. Altitude, Bratislava 192
3. Albrecht, Bratislava 116
Bratislavský kraj:
1. Regnum Art Hotel Kaštieľ, Tomášov
Západné Slovensko:
1. Hotel Zlatý kľúčik, Nitra
Stredné Slovensko:
1. Angels restaurant and bar, Banská Bystrica
Východné Slovensko :
1. Camelot steak restaurant, Košice
Do budúceho ročníka
Bilancia Zimného festivalu jedál 2013 ukázala, že úspešnosť reštaurácii spočívala predovšetkým v ich popularite i popularite šéfkuchára (Michal Konrád vo Fou Zoo, Marek Ort v Altitude, Jaro Židek v Albrechte). Nemenej dôležité bolo vhodne nakombinované menu, ktoré dokonalým zladením chutí pritiahlo návštevníkov. Tých však tiež ovplyvnila veľkosť rozdielu medzi bežnou a festivalovou cenou. Rolu zohrala aj dobrovoľná položka, teda „niečo naviac“, ktorým obohatili festivalové menu niektoré reštaurácie.
Predpredaj degustačných kupónov, darčekových poukazov i lístkov na Gurmán Bus na druhý ročník Zimného festivalu jedla 2014 sa začne v už začiatkom tohtoročného decembra, čo bude môcť byť pre mnohých aj vhodný darček k Vianociam. Organizátori očakávajú, že sa do neho zapojí 45 reštaurácií zo všetkých krajov Slovenska a počet návštevníkov sa najmenej strojnásobí.
Najlepšie hodnotené
Slovensko
- 1. FOOD Culture, Bratislava
- 2. Koliba pod Vlkolíncom, Ružomberok
- 3. After Taste, Partizánske
- 4. Reštaurácia salió., Nitra
- 5. Gazdovská Stodola Kapušany, Prešov
Odporúčame navštíviť
BUFET V NEMOCNICI
Palúčanská 25, Liptovský Mikuláš
denné menu
Hotel Demänová
Dlhá 297, Liptovský Mikuláš
denné menu
Golden cheese
Vajnorská 135, Bratislava
denné menu
Bistro only ONE
Nemocničná 1468, Partizánske