Biela brokolica, zelený karfiol
Brokolica sa stala u nás známou len zhruba pred dvadsiatkou rokov. Spočiatku si mnohí mysleli, že je to iba akýsi nepodarený zelený karfiol. Postupne sa však zaradila medzi najobľúbenejšie druhy zeleniny.
Podobnosť karfiolu a brokolice nie je náhodná, sú to vlastne súrodenci. Patria do toho istého druhu - kapustovitá zelenina. A aby to bolo ešte zamotanejšie, existuje naozaj nielen zelený, ale aj fialový a oranžový karfiol, i keď u nás sú tieto druhy prakticky neznáme.
Medzi kapustovitú zeleninu patrí aj kapusta, kel, kaleráb a iné druhy zeleniny, ktoré sa už vzhľadom podobajú brokolici menej. Všetky všeobecne obsahujú vitamíny skupiny B (vrátane kyseliny listovej), vitamín C, K, betakarotén, zinok, selén, železo, vápnik, draslík, horčík a mnohé iné látky. Sú významným zdrojom vlákniny.
- Brokolicová polievka – pokiaľ to nepokazíte pridaním nejakej údeniny, je to výborné a zdravé využitie brokolice, obzvlášť, ak polievka obsahuje aj iné vhodné druhy zeleniny, napr. mrkvu, cibuľu či cesnak.
- Dusená brokolica – výborná je pripravená na pare, môže sa ochutiť olivovým olejom, cesnakom, citrónovou šťavou a trochou soli, tiež posypať strúhaným syrom, krátko opraženými posekanými orechmi alebo mandľami.
- Zapekaná – v reštauráciách ju obyčajne zvyknú zapekať so syrom a ochucovať rôznymi bylinkami (oregano, provensálske korenie a pod.)
- Zeleninové šaláty – krátko tepelne upravená brokolica môže byť súčasťou zeleninových šalátov, často sa ponúka i samotná (uvarená a ochutená vhodnou zálievkou) ako príloha
- Na pizzu – býva jednou z možných prídavkov
- S cestovinami – brokolica môže byť súčasťou zmesi na cestoviny s kombináciou s paradajkami, olivami, olivovým olejom, cesnakom, bazalkou a strúhaným syrom alebo tofu.
- Vyprážaná brokolica – podobne ako vyprážaný karfiol, ale z hľadiska zdravia je to najmenej vhodný spôsob využitia brokolice.
- Surová – stonky brokolice sú chutné a chrumkavé aj v surovom stave (niekedy je vhodné odstrániť tenkú šupku).
- Niektoré reštaurácie majú aj svoje špeciality, napr. gratinovaná brokolica.
Brokolica a zdravie
Okrem už spomínaných vitamínov, minerálov a vlákniny, z ktorých mnohé sú prospešné v prevencii rakoviny, obsahuje brokolica aj iné antikarcinogénne látky, ako je napr. indol-3-karbinol a glukozinoláty.
Brokolica, tak ako aj všetka kapustovitá zelenina, dokáže vyvolať pocit sýtosti, pričom obsahuje len veľmi málo energie (28 kcal/100 g), a preto je vhodná pri regulácii nadváhy.
Pre optimálny pomer draslíka a sodíka (v prospech draslíka) pomáha pri prevencii vysokého krvného tlaku, aj ostatné zložky brokolice pomáhajú znižovať riziko ochorení srdca a ciev.
Pre vysoký obsah vitamínu K by pacienti liečení liekmi proti vzniku zrazenín (napr. antikoagulačná liečba) mali používať kapustovitú zeleninu striedmo a poradiť sa s lekárom, ktorý nastavuje liečbu.
- Čerstvá brokolica môže obsahovať takmer 2 x viac vitamínu C ako citróny (asi 90 mg/100)
- Obsah vápniku je o polovicu nižší ako v mlieku, ale je lepšie využiteľný ako z mlieka, preto je brokolica jeho dobrým zdrojom.
- Železo je lepšie využiteľné, keď sa brokolica tepelne upraví.
- Ak zjete na obed jedlo, ktorého základ tvorí brokolica (napríklad brokolica na pare s olivovým olejom) s hmotnosťou 150 g, naplnili ste takmer polovicu jedného z odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre zníženie rizika rakoviny: zjesť denne minimálne 400 g ovocia a zeleniny. Ak k tomu prirátate zeleninový šalát na večeru, zeleninu v polievke, jablko a banán k raňajkám, 400 g ste už dávno prekročili a ani to nebolelo, dokonca to môže byť príjemné a oplatí sa to.
- Aby ste prijali množstvo energie ukrytej v 25 g mliečnej čokolády (133 kcal), museli by ste zjesť takmer pol kilogramu brokolice. Skúste uhádnuť, z čoho by ste boli viac nasýtení?
Najlepšie hodnotené
Slovensko
- 1. FOOD Culture, Bratislava
- 2. Koliba pod Vlkolíncom, Ružomberok
- 3. After Taste, Partizánske
- 4. Reštaurácia salió., Nitra
- 5. Gazdovská Stodola Kapušany, Prešov
Odporúčame navštíviť
DULÁK KVAČALOVA
Kvačalova 22, Bratislava
denné menu
Penzión Aston
Laborecká ulica 81, Humenné
denné menu
RIO ZAKOPJANKA
Tvarožnianská 16, Kežmarok
Reštaurácia Carpe diem
Hlavná 95, Prešov
denné menu