Belgicko, krajina, kde bývalo viac pivovarov ako kostolov
Čokoládové pralinky od výmyslu sveta, skvelé čierne mušle, wafle, slávna belgická čakanka, výborne pivo...O belgickej kuchyni sa hovorí, že ponúka francúzsku kvalitu a nemecké nadrozmerné porcie.
Turisti majú belgickú čokoládu na každom rohu
Belgicko je známe predovšetkým svojou čokoládou. Belgická čokoláda sa považuje za štandard, ktorým sa porovnávajú ďalší výrobcovia vo svete. Dokonca aj Švajčiari, tak hrdí na vysokú kvalitu svojej čokolády, priniesli recepty z belgických a francúzskych čokoládovní.
Vďaka čomu je belgická čokoláda taká výnimočná? Odborníci potvrdia, že zásluhu na tom má predovšetkým používanie kvalitných surovín, ktoré sa posudzujú podľa prísnych noriem. Tie zodpovedajú tradičným výrobným technológiám, ktoré ešte tak nepoužívali náhradky, ako sme toho svedkami vo väčšine prípadov v súčasnosti. A čo je ešte dôležité – aj v dnešných časoch automatizácie a veľkovýroby sa väčšina belgických praliniek vyrába ručne v malých výrobniach. Nečudo, že napriek vysokým cenám ich turisti kupujú ako posadnutí.
Milujú vyprážané
Belgičania sú milovníci vyprážaných jedál. Majú na to dokonca svoje podniky, ktoré sa volajú fritérie s valónskou obmenou frietkot alebo flámskou frituur. Je to pre nich obľúbený druh fast foodu. Stánky nájdete hocikde na ulici a pri jednoduchých stoloch, často „na stojáka“, sa najete do sýtosti. Pravda, nesmiete sa vtedy obzerať na zásady zdravej výživy. Dostanete tam totiž najmä vyprážané zemiaky spolu s rôznymi klobáskami a párkami, ale aj rôzne guľky z morských rýb a potvoriek. K tomu sa patrí kopa majonézy (výber druhov je obrovský), kečupu, horčice a často aj opečenej cibule.
Mušle len keď počujete „r“
Sú mesiace, keď vás budú v Belgicku majitelia reštaurácii na každom rohu ťahať na čierne mušle. Zaujímavé je, že suroviny na toto akože typické belgické jedlo pochádzajú vlastne z umelých liahní – mušľových fariem v Holandsku. Ale napokon, veď sú to susedia a v čase globalizácie sa na to až tak nehľadí.
Čo ako ste milovníkmi čiernych a iných mušlí, skôr ako sa na ne vyberiete, skontrolujte si dátum. Hovorí sa, že vzhľadom na bezpečnosť je ich najlepšie konzumovať v mesiacoch, ktoré obsahujú písmeno „r“. Ani to však už vzhľadom na technické možnosti chladenia a rýchleho presunu z miesta chovu do reštaurácii celkom neplatí.
Belgičania majú najradšej moules-frites, čo sú mušle s hranolkami. Nech vás neprekvapí, ak k obrovskému hrncu s mušľami dostanete aj lyžicu. Tekutina, v ktorej sa varia spolu so zeleninou, je výbornou polievkou.
Wafle a ich plnky
Ďalšou sladkosťou, na ktorú vás budú v Belgicku lákať na každom kroku, sú waffle. Je to akási hrubšia palacinka, ktorej tvar a dekór navrchu vytvoria kovové platne. Tvarov je ale nespočetné množstvo, tak ako aj nátierok na ne. Najčastejšie je to džem, med, čokoláda, ale podávajú sa aj so zmrzlinou.
Pivo tečie potokom
Ak vedia Belgičania robiť niečo mimoriadne dobre, tak je to variť pivo. V krajine, kde bolo kedysi viac pivovarov ako kostolov, môžete ochutnať obrovské množstvo druhov piva, vrátane ochutených rôznymi ovocnými príchuťami. Tri septembrové dni býva srdce Bruselu – námestie Grand Place, miestom obrovského pivného festivalu. Podáva sa najmenej 200 druhov piva z veľkých i malých pivovarov z celej krajiny. Samozrejme nechýba Chimay Trappist z kláštorného pivovaru, McChouffe, z ardenského pivovaru Brasserie d’Achouffe, ktoré má 8,5.% alkoholu, Silly Pils z Sillského pivovaru či Bush Blonde z Dubissonu.
Valónske a bruselské piva sú pravdepodobne najprísnejšie chráneným belgickým tajomstvom. Ich originálny charakter, príjemná vôňa, a to, ako pasujú k chutiam jednotlivých lokálnych kuchýň, z nich robí niečo výnimočné. Ak sa slovo „terroir“ spája s najlepšími francúzskymi vínami, tak potom „gout du terroir“, pasuje k najlepším valónskym pivám. A pivo je vo Valónsku nielen každodenným nápojom, ale podáva sa aj pri slávnostných príležitostiach, vrátane náboženských sviatkov.
Najlepšie hodnotené
Slovensko
- 1. FOOD Culture, Bratislava
- 2. Koliba pod Vlkolíncom, Ružomberok
- 3. After Taste, Partizánske
- 4. Reštaurácia salió., Nitra
- 5. Gazdovská Stodola Kapušany, Prešov
Odporúčame navštíviť
TRATTORIA
J. Vuruma 5, Žilina
denné menu
APOLKA Restaurant
Súkennícka 1388/4, Bratislava
denné menu
Friendly village restaurant
Kolárovska 1325, Bytča
denné menu
Reštaurácia Magnólia Košice
Sv. Ladislava 2, Košice
denné menu