K dispozícii je 7125 podnikov.


V spišskosobotskom Penzióne Fortuna vsadili na zážitkovú gastronómiu

Bývalé trhovnícke mestečko Spišská Sobota patrí nesporne medzi najväčšie historické perly Slovenska. Citlivo zrekonštruované stredoveké námestie s kostolom Sv. Juraja a renesančnou radnicou sú lákadlom pre turistov. Prehliadku môžu umocniť aj gastronomické zážitky v Penzióne Fortuna.  (Inzercia)

FortunaTento rodinný podnik treba hľadať priamo na námestí. Penzión Fortuna sa zrodil pred 13 rokmi vďaka manželom Červeňovcom. Vtedy si zobrali do prenájmu meštiansky dom zo 14. storočia. Mimochodom, k raritám jeho histórie patrí, že v ňom kedysi pobývala manželka Mórica Beňovského. Rekonštrukciu interiérov robili manželia vo vlastnej réžii a spoločne vdýchli prázdnym miestnostiam dušu. S predstavou, že turistický ruch sa predsa takému krásnemu historickému miestu pod Vysokými Tatrami nemôže vyhýbať.

Poprad, ktorého je Spišská Sobota súčasťou, však akoby si túto svoju mestskú časť dostatočne nevážil. Návštevníci sa podľa tabúľ skôr dozvedia, kde leží AquaCity či zimný štadión, než táto historická časť od nich vzdialená len pár desiatok metrov.

„Za tie roky sme si však vybudovali svoju klientelu, a to najmä biznis ľudí z okolitých významných priemyselných podnikov,“ pochvaľuje si Peter Červeň st.  „Lákame ich na ich dobrú kuchyňu, v ktorej sa usilujeme venovať vyššej gastronómii. To však už dnes nestačí. Preto každý rok investujeme aj do zlepšenia interiérov.“

Každý kút je iný

Už vstup do domu zaujme. Každým detailom, vkusnou dekoráciou, dokonalým remeselným prevedením. Akoby ste vchádzali do histórie a zároveň zostávali v súčasnosti. Od baru v chodbičke, kde sa tiež dá posedieť pri pár stolíkoch, začujte pozdrav a milé privítanie. Často rovno od majiteľov podniku.

Pri dobrom jedle, vínku či kávičke si v Fortune možno posedieť vo viacerých priestoroch. Predovšetkým je to reštaurácia s názvom Forum Sabbathae, teda Sobotské fórum (24 miest) v strednej časti domu s obrazmi s výjavmi z mestečka na stenách. Ďalším nemenej príjemným priestorom je Café & Restaurant (20 miest) v prednej časti domu s interiérom v modro-žltej farebnej kombinácii. Za dobrým vínkom sa chodí najmä do klenbovej vinárne Bakchus v podzemí. A v lete sa výborne sedí v chládku veľkej letnej záhrady v pozdĺžnom dvore, ktorý je typickou súčasťou spišskosobotských meštianskych domov.

Penzión Fortuna má už štyri roky aj svojho súrodenca, a to hneď oproti na Sobotskom námestí v ďalšom zaujímavom historickom dome. V prízemí je kaviareň nazvaná Coffee & Strudel. Tam lákajú návštevníkov, najmä rodiny,  na kvalitnú kávu a čerstvé zákusky. Turistov však nie je toľko, ako očakávali, a tak majú otvorené len vo vybraných hodinách.

fortuna

Zbieranie skúseností v zahraničí

Hlava rodiny Peter Červeň st. priznáva, že keď penzión otváral, ani netušil, do čoho sa púšťa. Názov Fortuna,  teda šťastie, však asi patrí do názvu oprávnene. Napriek rôznym problémom sa tento penzión zaraďuje k stáliciam tak v ubytovacích ako aj stravovacích službách tohto krásneho námestia i celého regiónu. Pravidelne to oceňuje vo svojich hodnoteniach aj týždenník Trend.

Dnes je to už aj zásluhou syna Petra Červeňa ml. (36 r.), ktorý si zobral vo firme na starosť stravovaciu časť a tá sa stala takpovediac jeho parketou. Tento absolvent manažmentu na City univerzity v Bratislave nastúpil do rodinného podniku po päťročnom pôsobení vo Veľkej Británii, kde pôsobil najskôr ako hlavný čašník v podniku Boxwood Caffe patriacemu slávnemu chefovi Gordonovi Ramsayovi. Potom sa prepracoval až na pozíciu asistenta hlavného someliera v známom hoteli The Dorchestrer.

Spomína, že to bola pre neho veľká škola najmä po organizačnej stránke, ktorá sa len tak ľahko nedá nájsť. „Bola to priam  čašnícka vojna a stav v kuchyni drezúra,“ spomína. „Do života si však odtiaľ odnesiete veľmi veľa.“

Keď sa stretnú spriaznené duše

Získané skúsenosti sa Červeň ml. rozhodol zúročiť a rozvinúť doma, pod Tatrami. Netají, že veľkým podporovateľom pri jeho gastronomických nápadoch je šéfkuchár Slavomír Hrehorčák (38). „Je to doslova nadšenec varenia, človek zanietený pre svoju prácu. Nič pre neho nie je nemožné, navyše, keď mu vieme zohnať všetky potrebné suroviny, ktoré pre dané jedlá potrebuje,“ hovorí o ňom.

Tento gurmánsky tandem má zásluhu na tom, že takmer každý mesiac víta Fortuna hostí nejakou zaujímavou ponukou. Darmo by ste tam ale hľadali obedové menučka, na aké lákajú hostí mnohé iné zariadenia. „Krátko sme to skúšali aj my, ale potom sme od toho ustúpili. Nie sme na to jednoducho stavaní,“ objasňuje. „Našou ambíciou je vyššia zážitková gastronómia. Pravidelní návštevníci vedia, že sa u nás dobre a kvalitne najedia, na úrovni máme aj ponuku vín a hlavne servis.“

Fortuna

 

Čerstvosť nadovšetko

Gastronomický koncept Fortuny je postavený na troch jedálnych lístkoch.

  • Prestige Menu s dodatkom „nechajte sa zlákať ročným obdobím...“ Je to hlavné menu, ktoré menia niekoľkokrát do roka, a to v závislosti od sezóny, aby ponúkali len jedlá z najkvalitnejších surovín.
  • Déjà Vu Menu, s dodatkom: „mali sme tušenie, že tomuto neodoláte...“ Pripravujú ho v pravidelných intervaloch a je venované vždy inej téme. Ide zvyčajne o spojenie skvelého jedla a vína.
  • Limited Edition Menu, je najväčšia pýcha Fortúny, s dodatkom: „viac ako si dokážete predstaviť...“ Preto s ním prichádzajú len niekoľko krát do roka. Toto treba vidieť, ochutnať - jednoducho veľkolepé gurmánske predstavenie.

Olivobranie

V decembri minulého roku prišli vo Fortune prvýkrát s olivobraním, kedy sa „pohrali“ a predstavili širokú škálu chutí olivového oleja. Záujem hostí ich „nakopol“ venovať sa tejto pochutine viac ako doteraz. Výsledkom by malo byť čoskoro otvorenie e-shopu zameraného aj na iné špeciálne pochutiny. Už teraz môžete vo Fortúne ochutnať 30 druhov rôznych olivových olejov a zistiť, že majú svoju chuť nielen podľa odrody olív, ale podobne ako víno, aj podľa terroir, teda toho, kde sa urodili.

Venovať sa vyššej zážitkovej gastronómii znamená ale mať k dispozícii kvalitné suroviny. Ani v prípade Fortúny nebolo ľahké nájsť spoľahlivých dodávateľov. Ako však hovorí P. Červeň ml., v súčasnosti sú takí už aj na Slovensku, len ich treba hľadať a potom ešte neustále kontrolovať. Napríklad aj v samotnej Spišskej Sobote majú výborného mäsiara, ktorý vie dodať výborné mäso.

Zaujímavosti Spišskej Soboty

  • V Kostole sv. Juraja nájdete gotický interiér a oltárom z dielne Majstra Pavla z Levoče.
  • Medzi významné dátumy v histórii Spišskej Soboty patrí rok 1271, kedy Štefan V. udelil mestu mestské práva. O 82 rokov neskôr ho dal kráľ Žigmund ako jedno z trinástich spišských miest do zálohy Poľsku. Trvalo to celých 360 rokov.
  • Tragickým rokom bol 1545., kedy zhorela polovica námestia i veža kostola. Ďalší požiar v roku 1775 zničil dokonca celé námestie. Jeho obnovená v podstate renesančná architektonická a urbanistická podoba sa zachovala dodnes.
  • Pre skupinu spišskosobotských domov sú typické mohutné lomenicové šindľové strechy, ktoré vyčnievajú nad chodník. Iné zase majú na švíku sedlových striech dlhé chrliče vody. Súčasťou väčšiny domov sú klenuté podchody.
2012-06-06 16:59:00

Najlepšie hodnotené

Slovensko

Odporúčame navštíviť

Krone Svätý Jur
Prostredná 160, Svätý Jur denné menu

Gurmán Servis Aircraft
Ivánska cesta 30/B, Bratislava denné menu

Plzeňská Astra
Martinčekova 33, Bratislava denné menu

  • Zapoj sa do súťaží
  • Ovplyvni celkové hodnotenie reštaurácií
  • Buď informovaný!

Tvoje hodnotenie bolo úspešne pridané

Na vykonanie tejto akcie je potrebné sa prihlásiť.