K dispozícii je 7126 podnikov.


Japonská kuchyňa - Pastva pre jazyk i oči

Pred jedlom si Japonci povedia itadakimasu, teda niečo ako prijímam s pokorou. Po jedle zase nezabudnú na  slová vďaky za jedlo: gochiso-sama. Tieto slová sa učí aj okolitý svet tak, ako aj jesť japonské jedlá.

Štatistiky prezrádzajú, že počet japonských reštaurácií sa vo svete počíta už na približne 30-tisíc a ďalšie každým dňom pribúdajú, čo je v súčasnosti najrýchlejší rast spomedzi všetkých národných kuchýň.  A to napriek tomu, že ceny v suši baroch nie sú nijako nízke. V Európe je ich okolo dvoch tisícok, Severnej Amerike 10-tisíc, Rusku päť sto, vo Veľkej Británii 400, Strednej a Južnej Amerike 1,5 tisíca, na Strednom východe sto...

 V čom to je, že predtým pre ostatných nevídané japonské jedlá tak dobyli svet? Odborníci hovoria, že kvôli tomu, lebo japonská kuchyňa je symbolom zdravej stravy. A ňou začínajú byť posadnutí najmä obyvatelia krajín, kde sa stali stres a najmä obezita doslova epidémiou.

 A ešte čosi: je to neutíchajúci chýr o japonskej dlhovekosti. Veď ide o krajinu s najdlhšie žijúcimi obyvateľstvom na svete. Len storočných ľudí tam žije údajne 32-tisíc. Výskumy popredných svetových vedcov hovoria, že na tejto nezvyklej dlhovekosti má zásluhu aj strava postavená na ryži, sóji, rybách a zelenine.

Čerstvosť nadovšetko

Japonská kuchyňa je postavená najmä na čerstvých surovinách. Používa tiež pomerne málo tukov a korenia sú skôr jemné ako ostré. Základom vo svete najznámejších a najobľúbenejších japonských jedál, ku ktorým patrí suši, sašimi, tempura, hikizumi, sosizugi či usuzukuiri, je najmä surové rybie mäso, a to z tuniakov, lososov, kaprov, žralokov, kreviet a iných druhov rýb i morských živočíchov.

Nie je to však len o čerstvosti. Väčšina majiteľov japonských reštaurácii si potrpí na to, aby personál poskytoval hosťom tie najkvalitnejšie služby. Od prvej chvíle dáva hosťovi najavo, že je tam vítaný. Mimoriadne sa tam tiež kladie dôraz na dekorácie, riad, porcelán a rôzne drobné vecičky, ktoré patria k japonskému stolovaniu.

Najznámejšie japonské špeciality:
  • Maki suši – na bambusovú podložku sa poukladajú plátky morských rias, na ne ryža a potom kúsky rôznych druhov zeleniny a morských živočíchov.
  • Nigiriny suši – valček ryže prikrytý plátkom surovej ryby, mäsa či omelety.
  • Sašimi – surová ryba nakrájaná na plátky, ktorá sa namáča do rôznych omáčok.
  • Tempura – plody mora alebo kúsky zeleniny namočené v cestíčku z vody, vajec, škrobu alebo múky a zázvoru a vysmažené v oleji.
  • Wasabi - rastlina podobná chrenu a podobne ostrú má aj chuť, je svetlozelenej farby, predáva sa ako pasta, alebo v prášku, ktorý sa zmieša s vodou.
  • Cukemono – zelenina prekvasená mliečnym kvasením.
  • Shoya - sójová omáčka, zvyčajne sladšia ako čínska.
  • Sencha – najpoužívanejší zelený japonský čaj, veľmi populárny aj v iných krajinách.
  • Haši – paličky, ktoré sa požívajú na jedenie, najčastejšie bývajú z dreva, môžu byť ale aj porcelánové, zo slonoviny či kovové.

Ako dobrá šou

Kto sa sadne k pohyblivému pásu obľúbeného suši baru kdesi v Londýne, New Yorku, Singapure či Viedni a pozorne sleduje prácu kuchárov, je účastníkom šou. Aj v tom tkvie tajomstvo úspechu japonských reštaurácii. Jedlá sú neobyčajne krásne, farebné, dekoratívne naaranžované. Vizuálna stránka japonskej kuchyne je tiež jeden z dôvodov jej popularity.

Vyrábať suši, sašimi a iné japonské jedlá je mimoriadne zodpovedná práca, na ktorú treba poriadny kus zručnosti a skúsenosti. Už len taká príprava ryže, to je celá veda. O príprave mäsa ani nehovoriac. Bez špeciálnych nožov sa dobrý kuchár ťažko zaobíde. V sortimente ich má zvyčajne okolo pol stovky. A absolútnym základom je  dokonalá hygiena.

V japonských reštauráciách vás do prípravy jedál doslova vtiahnu. Majster kuchár napríklad ukazuje, ako sa pripravuje rolované maki suši. Na bambusovú podložku poukladá plátky morských rias, na ne ryžu a potom kúsky rôznych druhov zeleniny a morských živočíchov.

Moria sa vyprázdňujú

Suši bolo podľa budhistickej tradície pôvodne vegetariánske jedlo. Pred zhruba 500 rokmi sa začali používať špeciálne naložené kvasené ryby, čo bol vlastne istý spôsob konzervácie v horúcom japonskom podnebí. Používanie surových rýb prišlo na rad až neskôr.

V súčasnej japonskej kuchyni je obľúbené najmä mäso z tuniakov. Japonci sú ich najväčšími konzumentmi na svete. Ich žalúdkami prejde ročne 450-tisíc ton tuniačieho mäsa. Pozorovať japonských kuchárov, ako zručne si počínajú pri porcovaní tejto ryby, patrí k veľkým divadelným predstaveniam.

Rastúca posadnutosť svetových gurmánov po japonských špecialitách má ale aj opačnú stranu. Masívne používanie surového mäsa v japonskej kuchyni prináša  problémy. A to dokonca v globálnom rozmere. Kvôli týmto pokrmom sa ničia populácie tuniakov. Hlavný podiel na tom má najmä Japonsko, Francúzsko, Taliansko a Španielsko. Ochranári zo Svetového fondu na ochranu prírody WWF tlači na tieto krajiny, aby znížili ich výlov. Nie veľmi sa im to však darí.

Tak sa robí suši

Japonská kuchyňa celosvetovo prežíva fázu rozkvetu. Aby sa jej aktéri ešte viac zdokonalili, v Tokiu pre nich pripravili učebnicu: Ako sa správne pripravuje suši. Dokopy ju dala skupina autorov pod vedením viceprezidenta  Japonskej suši asociácie Masayoshia Kazata. Organizácia japonských reštaurácií sa rozhodla tento bedeker rozposlať do reštaurácií po celom svete.

Nechýbajú tam napríklad kapitoly o príprave ryže, rýb, konzervovaní morských plodov, aranžovaní suši či sašimi. Najobsiahlejšou je však časť o hygiene. O baktériách, ktoré môžu pokaziť celé úsilie kuchárov, je lepšie ani nevedieť. S tým nech sa vysporiadajú oni. Nám, konzumentom ostáva iba veriť, že majstrami sú aj v tomto smere.

Obľúbeným typom japonských reštaurácii, ktoré sa už tiež rozšírili do sveta, sú okonomiyaki. V nich si hostia môžu uvariť to, na čo majú chuť. Suroviny si vyberú z menu a na stole nájdu varič s hrncom či piecku, kde si môžu všetko zmiešať, uvariť, či upiecť.

2011-03-24 01:17:00

Najlepšie hodnotené

Slovensko

Odporúčame navštíviť

TRATTORIA
J. Vuruma 5, Žilina denné menu

Jarovský dvor
Mandľová 48, Bratislava 0911 464 780(vedúci prevádzky) denné menu

Gurmán Servis Aircraft
Ivánska cesta 30/B, Bratislava denné menu

  • Zapoj sa do súťaží
  • Ovplyvni celkové hodnotenie reštaurácií
  • Buď informovaný!

Tvoje hodnotenie bolo úspešne pridané

Na vykonanie tejto akcie je potrebné sa prihlásiť.