Regióny Slovenska
Turistická mapa Slovenska Podunajsko Bratislava Záhorie Trnavsko Ponitrie Tekov Stredné Považie Dolné Pohronie Pohronie Hont Podpoľanie Gemer a Novohrad Horehronie Turiec Horné Považie Kysuce Orava Liptov Spiš Košice Šariš Horný Zemplí­n Dolný Zemplí­n
Pre výber lokality v ktorej sa nachádzate jednoducho kliknite na mesto v regióne na mape
K dispozícii je 4248 podnikov.


Bratislavské rožky uznala Európa. Ochutnali ich aj Budapešťania

Niet vari svetovej metropoly, ktorá by sa nepýšila nejakou svojskou maškrtou. Má ju aj Bratislava – sú to bratislavské rožky. Po päťročnom schvaľovacom procese sa pred pár dňami už dostali aj na zoznam chránených výrobkov EÚ.

rozky zdroj:tana-catering.blogspot.sk Byť na zozname EÚ znamená, že ide o zaručene tradičnú špecialitu toho-ktorého regiónu. Zo slovenských potravinárskych výrobkov získalo toto uznanie už sedem, medzi nimi napríklad skalický trdelník, slovenská bryndza, zázrivský korbáčik, oravský oštiepok a tekovský salámový syr. Toto je však prvý a zatiaľ jediný výrobok, ktorý nesie v názve meno hlavného mesta SR. Inak však starí Prešporáci vedia, že bratislavské rožky sa volali aj bajgle.

Boj cechu pekárov a cukrárov

Zápis medzi chránené výrobky EÚ je výsledok nezlomného úsilia Cechu pekárov a cukrárov regiónu západného Slovenska na čele so známym pekárskym odborníkom Vojtechom Szemesom. Nebol to ľahký proces. Udelenie certifikátu sa predĺžilo kvôli viacerým pripomienkam Maďarska i Rakúska. Napokon v bývalej monarchii sa miešali nielen národy, ale aj recepty na jedlá a niekedy je ich pôvod veľmi ťažké určiť. Ba pripomienky mali aj nemeckí pekári, avšak slovenskí pekári si svoje argumenty obhájili.

V. Szemes nazbieral o bratislavských rožkoch množstvo zaujímavých informácii. Napríklad, že v starom Prešporku sa začali piecť na Mikuláša v roku 1785. Pre svoju výraznú chuť a vôňu si získali popularitu aj vo Viedni a Budapešti. Dodnes sú preto známe aj pod názvami pressburger kipfel a pozsonyi kifli. Bratislavské rožky sa preslávili dokonca v USA, Japonsku a Libanone.

Chránené charakteristické vlastnosti bratislavských rožkov

  • Receptúra cesta musí obsahovať najmenej 30 % tuku alebo masla na dané množstvo múky.
  • Náplň môže byť len maková alebo orechová a musí predstavovať minimálne 40 % hmotnosti výrobku.
  • Rožok s makovou náplňou musí mať tvar podkovičky, s orechovou náplňou tvar písmena C.
  • Povrch musí byť lesklý a mramorový.
  • Bratislavský rožok sa musí vyrábať bez chemických prípravkov a ručne.

Málo hrdosti

Bratislavské rožky pečie v súčasnosti vyše dvadsiatka pekární a cukrární. Na jedálnych lístkoch bratislavských reštaurácii ich však príliš často nenájdete. Pravdaže, sú výnimky. Dostanete ich napríklad v Bratislava Flag Ship Restaurant či Kafetérii v Auparku.

Chcelo by to nesporne viac lokálpatriotizmu. Príkladov zo sveta je dosť. Veď spomeňme trebárs hrdosť Viedenčanov na ich sacherovu tortu, či Lisabončanov na koláčik z lístkového cesta a jemným krémom pastéis de Belém. Tí druhí vám ho v lepšom hoteli donesú dokonca ochutnať na izbu, len aby ste si ho potom kúpili domov ako darček pre najbližších.

Súťaž v Budapešti

Začiatkom septembra 2012 ale ochutnávali bratislavské rožky obyvatelia a návštevníci Budapešti v rámci Týždňa slovenskej kultúry. Jeho súčasťou sú tradičné slávnosti obyvateľov 13. obvodu, kde sa nachádza aj Prešporská ulica. Tam už štvrtý krát usporiadali Lokálpatriotický Prešporský piknik. Slovenský inštitút v Budapešti tiež sponzoroval súťaž v pečení bratislavských rožkov a víťazovi daroval  dvojdňový pobyt v Bratislave.

2012-09-05 08:43:00

Najlepšie hodnotené

Slovensko

Odporúčame navštíviť

Mariett
Hlavná stanica 1367, Ružomberok denné menu

Vinárstvo a penzión Vinoma
Vinohrady 57, Veľký Cetín

Daniel Restaurant
Komenského ul, Obchodné centrum AB, Bardejov denné menu

Na vykonanie tejto akcie je potrebné sa prihlásiť.

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator RP Online
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2014 Petit Press, a.s.