Regióny Slovenska
Turistická mapa Slovenska Podunajsko Bratislava Záhorie Trnavsko Ponitrie Tekov Stredné Považie Dolné Pohronie Pohronie Hont Podpoľanie Gemer a Novohrad Horehronie Turiec Horné Považie Kysuce Orava Liptov Spiš Košice Šariš Horný Zemplí­n Dolný Zemplí­n
Pre výber lokality v ktorej sa nachádzate jednoducho kliknite na mesto v regióne na mape
K dispozícii je 4340 podnikov.


Bratislavské rožky uznala Európa. Ochutnali ich aj Budapešťania

Niet vari svetovej metropoly, ktorá by sa nepýšila nejakou svojskou maškrtou. Má ju aj Bratislava – sú to bratislavské rožky. Po päťročnom schvaľovacom procese sa pred pár dňami už dostali aj na zoznam chránených výrobkov EÚ.

rozky zdroj:tana-catering.blogspot.sk Byť na zozname EÚ znamená, že ide o zaručene tradičnú špecialitu toho-ktorého regiónu. Zo slovenských potravinárskych výrobkov získalo toto uznanie už sedem, medzi nimi napríklad skalický trdelník, slovenská bryndza, zázrivský korbáčik, oravský oštiepok a tekovský salámový syr. Toto je však prvý a zatiaľ jediný výrobok, ktorý nesie v názve meno hlavného mesta SR. Inak však starí Prešporáci vedia, že bratislavské rožky sa volali aj bajgle.

Boj cechu pekárov a cukrárov

Zápis medzi chránené výrobky EÚ je výsledok nezlomného úsilia Cechu pekárov a cukrárov regiónu západného Slovenska na čele so známym pekárskym odborníkom Vojtechom Szemesom. Nebol to ľahký proces. Udelenie certifikátu sa predĺžilo kvôli viacerým pripomienkam Maďarska i Rakúska. Napokon v bývalej monarchii sa miešali nielen národy, ale aj recepty na jedlá a niekedy je ich pôvod veľmi ťažké určiť. Ba pripomienky mali aj nemeckí pekári, avšak slovenskí pekári si svoje argumenty obhájili.

V. Szemes nazbieral o bratislavských rožkoch množstvo zaujímavých informácii. Napríklad, že v starom Prešporku sa začali piecť na Mikuláša v roku 1785. Pre svoju výraznú chuť a vôňu si získali popularitu aj vo Viedni a Budapešti. Dodnes sú preto známe aj pod názvami pressburger kipfel a pozsonyi kifli. Bratislavské rožky sa preslávili dokonca v USA, Japonsku a Libanone.

Chránené charakteristické vlastnosti bratislavských rožkov

  • Receptúra cesta musí obsahovať najmenej 30 % tuku alebo masla na dané množstvo múky.
  • Náplň môže byť len maková alebo orechová a musí predstavovať minimálne 40 % hmotnosti výrobku.
  • Rožok s makovou náplňou musí mať tvar podkovičky, s orechovou náplňou tvar písmena C.
  • Povrch musí byť lesklý a mramorový.
  • Bratislavský rožok sa musí vyrábať bez chemických prípravkov a ručne.

Málo hrdosti

Bratislavské rožky pečie v súčasnosti vyše dvadsiatka pekární a cukrární. Na jedálnych lístkoch bratislavských reštaurácii ich však príliš často nenájdete. Pravdaže, sú výnimky. Dostanete ich napríklad v Bratislava Flag Ship Restaurant či Kafetérii v Auparku.

Chcelo by to nesporne viac lokálpatriotizmu. Príkladov zo sveta je dosť. Veď spomeňme trebárs hrdosť Viedenčanov na ich sacherovu tortu, či Lisabončanov na koláčik z lístkového cesta a jemným krémom pastéis de Belém. Tí druhí vám ho v lepšom hoteli donesú dokonca ochutnať na izbu, len aby ste si ho potom kúpili domov ako darček pre najbližších.

Súťaž v Budapešti

Začiatkom septembra 2012 ale ochutnávali bratislavské rožky obyvatelia a návštevníci Budapešti v rámci Týždňa slovenskej kultúry. Jeho súčasťou sú tradičné slávnosti obyvateľov 13. obvodu, kde sa nachádza aj Prešporská ulica. Tam už štvrtý krát usporiadali Lokálpatriotický Prešporský piknik. Slovenský inštitút v Budapešti tiež sponzoroval súťaž v pečení bratislavských rožkov a víťazovi daroval  dvojdňový pobyt v Bratislave.

2012-09-05 08:43:00

Najlepšie hodnotené

Slovensko

Odporúčame navštíviť

Hotel Sorea Ďumbier
Jánska dolina, Liptovský Ján

Hurricane's
Rybárska brána 9, Bratislava denné menu

Pizza Mizza Aupark Žilina
Veľká Okružná 59A, Žilina denné menu

Liviano Restaurant
Kutlíkova 17, Bratislava

Na vykonanie tejto akcie je potrebné sa prihlásiť.

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2015 Petit Press, a.s.